Cautare bloguri

Ion Cristoiu

cristoiu

Link: http://www.cristoiublog.ro

Descriere: maestru ziarist care a trecut de la opinii pro-securiste privind revolutia din 89 si gaini care nasteau pui vii la a fi promotor al luptei anti-sistem de pe pozitii conservatoare

Ultimele postari

 • Data postare: 10.12.2017 19:29:13

  blog-mania.ro postare Ion Cristoiu

  Gindul de luni, 11 decembrie 2017

  Partidul lui Dacian Ciolos are deja un electorat: Cel dezamagit de USR, aceasta Mita Baston a politicii romanesti

  Miercuri, 5 decembrie 2017, seara, la o emisiune de la TVR, dupa o lunga jelire a Regelui Mihai (e mai mult decit curios cum a devenit postul public, aflat sub tutela PSD-ista, un soi de bocitoare platita de la Buget), a venit rindul unei si mai lungi bucati dedicate Scandalului Cosette Chichirau in Parlament. Asa cum toate site-urile si televiziunile au difuzat in nestire, hulpave dupa tirnoseli intre politicieni, distinsa deputata, in loc de a participa la dezbateri, fie si pentru a impune un amendament la Legea privind Statutul magistratului, s-a apucat sa circule prin sala cu telefonul mobil, pe post de fatuca, vira telefonul sub nasul parlamentarilor, nu pentru a-i intreba, ci pentru a-i insulta in direct pe Facebook. Facea asta lidera unui partid trimis in Parlament ca sa promoveze legi menite cerute de electorat, si nu Scandaluri de Mita Baston in carnaval din suburbii. a face viata mai buna milioanelor de amariti. Cum distinsa se afla in direct la TVR, nu mult deoarece se grabea spre alta televiziune, in cadrul unui tur de starleta ivita peste noapte, Marius Pieleanu, invitat in studio, a gasit de cuviinta s-o intrebe pe lidera USR ce proiecte de legi a propus in Parlament USR, cite au fost aprobate, cite au fost respinse si mai ales cite interventii in presa au fost facute in favoarea lor. In curind se va implini un an de la alegerile parlamentare. Spre surpriza tuturor USR, fosta USB, sub conducerea lui Nicusor Dan, a obtinut un scor insemnat: 8,87 %. Scorul explica printre altele si esecul inregistrat de PNL, un esec al Opozitiei, dar si esecul echilibrului politic. Daca n-ar fi fost USR, PNL ar fi obtinut un scor mult mai bun, suficient de bun pentru a ameninta majoritatea parlamentara PSD-ALDE. Daca te uiti cu atentie la configuratia Parlamentului de azi, vei descoperi ca ar fi practic imposibila formarea unei alte majoritati parlamentare. Diferenta de numar intre PSD si PNL e atit de mare incit nici macar daca din PSD s-ar rupe o bucatica de parlamentari, noua majoritate tot n-ar putea fi constituita. Diferenta uriasa dintre partidul aflat la putere si principalul partid de Opozitie, responsabila direct de dictatura parlamentara a PSD, se explica prin scorul obtinut de USR, scor care a micsorat drastic zestrea electorala a PNL. Prin alegerile din decembrie 2016, aproape 9% dintre cei care s-au prezentat la urne au votat un partid – USR – convinsi ca, o data ajuns in Parlament, acest partid le va intruchipa nazuintele. Iar nazuintele celor care i-au trimis pe USR-isti in Parlament tin de viata de fiecare zi, tot mai departata de intrarea Romaniei in Veac.

  Link: http://www.cristoiublog.ro/gindul-de-luni-11-decembrie-2017/

 • Data postare: 09.12.2017 23:48:52

  blog-mania.ro postare Ion Cristoiu

  Gindul de duminica, 10 decembrie 2017

  Cum se plimba in chip birocratic la Cotroceni o simpla cerere timp de unsprezece ani si de la un mandat la altul

  Schita Urgent a lui I.L. Caragiale, aparuta in Universul din 17 decembrie 1899, ataca una dintre cele mai nenorocite slabiciuni ale Romaniei eterne: Infinita plimbare a hirtiilor de la o institutie la alta tinind loc de rezolvarea unei probleme simple. Scoala de fete No. 1 din urbea Z are nevoie de lemne pentru a face fata iernii. Fiind vorba de o problema pe cit de urgenta, pe atit de simplu de rezolvat, plingerea trimisa primarului de directoarea Scolii pe 15 noiembrie se putea solutiona a doua zi. Directoarea cerea o cantitate de lemne, nu una de uraniu. Cu toate acestea, sub semnul plimbatului hirtiilor pe orizontala si pe verticala, scoala primeste lemnele necesare trecerii prin iarna abia in anul urmator, mai precis pe 15 martie, cind a venit deja primavara. Capodopera a sarcasmului ivit din scrierea neutra, aparent redusa la reproducerea unor documente birocratice, schita e o succesiune de adrese trimise de jos in sus si de sus in jos, schimbate intre scoala, primarie, inspectorat scolar, minister, totul culminind cu o interventie pe aceasta tema in Camera Deputatilor. Caragiale – spun manualele – s-a inspirat din realitatile vremii sale, de la finele secolului al XIX-lea. Nimic mai fals. Caragiale s-a inspirat din realitatile vremii noastre, de la debutul secolului al XXI-lea. M-am convins de asta luind cunostinta de o pricina pe care a avut-o si o are in continuare Grupul Luneta, de la care m-am pomenit zilele trecute cu acest Memoriu:

  Link: http://www.cristoiublog.ro/gindul-de-duminica-10-decembrie-2017/

 • Data postare: 09.12.2017 00:01:32

  blog-mania.ro postare Ion Cristoiu

  Gindul de simbata 9 decembrie 2017

  Regele Mihai ingropat deja in tone de vorbe goale

  Una dintre traditiile pe care le urasc e spusa public de invatatura Despre morti numai bine. Asta inseamna, in viata, ca pina si un criminal in serie, cind moare, de la decesul constatat de medic pina dupa pomana, beneficiaza de cintari precum A fost un om bun, A fost un parinte iubitor, A fost de treaba, ba chiar si A fost un om bun la suflet. Spectacolul ipocriziei se desfasoara si in cazul personalitatilor. Brusc, pina si dusmanii, cei care ti-au facut viata de netrait, iti aduc elogii, toate traversate de bucuria ascunsa c-ai crapat si nu-i mai poti concura. Cum invatatura Despre morti numai bine e transpusa in practica, in cazul personalitatilor, de presa, de cind se da stirea c-ai murit si pina cind are loc inmormintarea, deseori transmisa in direct, televiziunile de stiri, site-urile, blogurile, ziarele tiparite se umezesc toate de smiorcaieli pisacioase, de vorbe mari, goale, pentru ca sunt de fapt clisee nerumegate, o intreaga atmosfera in care unii te bocesc, iar altii te ridica in slavi. Putem spune ca mori a doua oara, de data asta inecat in dulcegarii, duiosii, smiorcaieli de duzina. Cind e vorba de o personalitate, a politicii, a culturii, a presei, a stiintei, normal ar fi ca pina la inmormintare, urmata sau nu de pomana, sa se scrie si sa se vorbeasca despre ce a facut efectiv personalitatea respectiva cu o luciditate pe care doar posteritatea, inceputa deja cind personalitatea si-a dat duhul, o poate avea in judecarea unei personalitati. O luciditate care implica in chip necesar o abordare nu numai exacta, dar si controversata a faptelor. Blestemata traditie a lui Despre morti numai de bine a facut si face ravagii in cazul Regelui Mihai I. Asa cum am mai scris, Regele Mihai n-a fost in principal o victima a Istoriei, cum e bocit mediatic de dimineata pina seara.

  Link: http://www.cristoiublog.ro/gindul-de-simbata-9-decembrie-2017/

 • Data postare: 07.12.2017 20:37:59

  blog-mania.ro postare Ion Cristoiu

  Gindul de vineri, 9 decembrie 2017

  A fost Regele Mihai santajat de rusi?

  In scurtul, dar atit de bogatul meu popas la Moscova, pe drumul de la Bucuresti la Stalingrad, am zarit pe una dintre masutele din Ambasada noastra in Federatia Rusa un cartoi al carui titlu m-a facut sa tresar: Prizonieri de razboi romani in Uniunea Sovietica. Documente 1941-1956, editat de Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei, Institutul Diplomatic Roman, pe de o parte, si Agentia Arhivelor Federale ale Rusiei si Arhivele Militare de Stat ale Rusiei, pe de alta, aparut in 2013 la Monitorul Oficial. Mai intilnisem volumul respectiv in casa unui demnitar, dar nu reusisem sa pun mina pe el. In cele peste opt sute de pagini, format mare, ale volumului, sint reproduse documente de exceptie despre una dintre cele mai dureroase realitati romanesti din secolul al XX-lea: Prizonieratul in Uniunea Sovietica al celor cazuti prizonieri pe frontul de Est. Prezenta volumului la Ambasada Romaniei la Moscova se explica atit prin cei care cautasera documentele – istoricii Laurentiu Constantiniu, Ilie Schipor si Vitalie Varatic – cit si prin implicarea in intreprinderea de cercetare a ambasadorului roman in Federatia Rusa, excelenta sa Vasile Soare. Dintre toate documentele din volum mi-a sarit in ochi, chiar de la simpla rasfoire, unul de valoare exceptionala pentru o preocupare a mea mai veche: De a cerceta pariul lui Stalin de la un moment dat pe Carol al II-lea pentru incheierea unui Armistitiu cu tara noastra. Urmare a acestei preocupari, am scris Adevarata moarte a lui Carol al II-lea, inclus intr-un volum de eseuri tiparit in 2011 la editura Adevarul. Bazat pe documente in exclusivitate, eseul aborda o realitate mai putin cunoscuta, daca nu chiar de loc cunoscuta din destinul lui Carol al II-lea dupa abdicarea din septembrie 1940: Negocierile cu Moscova, prin intermediul ambasadorului rus in Mexic, Konstantin Umanski, in vederea unui Armistitiu dintre Romani si Uniunea Sovietica semnat in schimbul revenirii fostului Rege in fruntea tarii.

  Link: http://www.cristoiublog.ro/gindul-de-vineri-9-decembrie-2017/

 • Data postare: 06.12.2017 22:13:07

  blog-mania.ro postare Ion Cristoiu

  Gindul de joi, 7 decembrie 2017

  Rusia Gate din SUA va impinge Romania sa fie si mai maidanez cu Federatia Rusa

  Vineri, 1 decembrie 2017. Toate agentiile de presa la nivel de planeta difuzeaza, in regim de Breaking News, aceasta stire: Michael Flynn, fostul consilier pe probleme de securitate nationala al lui Donald Trump, a pledat vineri vinovat la acuzatia ca a facut declaratii false FBI cu privire la contactele sale cu diplomatul rus Serghei Kisliak. Dupa obicei, aceleasi agentii adauga informatiei un text menit a reaminti cititorilor date pentru explicarea evenimentului: Michael Flynn este primul oficial din administratia Trump si a patra persoana, in total, care va fi pusa sub acuzare in cadrul investigatiei facute de Robert Mueller cu privire la presupuse legaturi intre oficiali guvernamentali din Rusia si membri ai echipei lui Donald Trump, dar si pentru posibile incercari de a obstructiona ancheta sau infractiuni financiare. Acest eveniment, ca si altele, a trecut neobservat la noi. Mult mai importante s-au dovedit pentru opinia publica mult rivnitele certuri din PSD, Scandalul de Zita Baston facut in Parlament de Cosette Chichirau (dupa numele stiurlubatic, un fel de Adelaida Perjoiu din Caragiale), incaierarea dintre un tinar TeFeList si un batrin PSD-ist. Fericiti cei saraci cu duhul ca a lor va fi imparatia cerurilor! Vazuta de multi ca alegere a crestinismului intre cei destepti si cei prosti, invatatura nu intelege prin saraci cu duhul neghiobii, prostii, ci scutitii de cancerul luciditatii, pe cei care cred fara sa cerceteze. Fericirea – o spune orice abecedar de viata – depinde si de capacitatea de iluzionare, de trairea vietii cu ochii inchisi. Daca nu esti lucid, daca nu vezi ce se intimpla in lumea din jur, esti un fericit. Din acest punct de vedere, dupa opinia mea, romanii au fost si sint unul dintre cele mai fericite popoare de pe planeta.

  Link: http://www.cristoiublog.ro/gindul-de-joi-7-decembrie-2017/

 • Data postare: 05.12.2017 21:13:29

  blog-mania.ro postare Ion Cristoiu

  Gindul de miercuri, 6 decembrie 2017

  Regele Mihai merge, in fine, la Judecata Istoriei!

  La Libraria Carturesti, din Centrul Capitalei, unde principalul miros e de Facebook, deoarece localul e frecventat cu precadere de june si juni care nu cumpara nimic (obosesc daca trebuie sa citeasca mai mult decit un SMS), dar intra ca-i cool sa fii vazut aici, exista un despartamint special, de lucrari dedicate Regelui Mihai. Sint multe carti pe rafturi. N-are nici un rost sa le cumperi pe toate. E de-ajuns sa citesti una pentru a-ti spune ca le-ai citit pe toate. Pentru ca toate nu sint rodul inteligentei curioase, dispuse sa judece obiectiv, ci rodul trairilor, mai precis al unei singure trairi: Admiratia, impinsa pina la lesinul suspinind, fata de subiect, Regele Mihai. Regele Mihai a fost o personalitate complexa si contradictorie. Dintre toate aspectele acestei personalitati, definitorie mi se pare cea de personaj martor, dar si facator de Istorie. Voind odata sa pun o picatura de lamiie intr-o emisiune gretos de dulce despre Regele Mihai, am zis, glumind, ca Majestatea sa ar merita nu numai interesul, dar si admiratia noastra, pentru ca l-a cunoscut pe Maresalul Antonescu. N-am zis, ca sa nu ranesc monarhismul celor din platou, ca l-a si inchis in camara de timbre a lui taica-sau. Am zis doar ca Regele Mihai, ajutat si de Dumnezeu, a supravietuit fizic tuturor marilor personalitati ale istoriei noastre si ale Istoriei europene, pe care le-a cunoscut. Nu numai ca le-a cunoscut, dar a si facut cu ele Istorie.

  Link: http://www.cristoiublog.ro/gindul-de-miercuri-6-decembrie-2017/

 • Data postare: 04.12.2017 21:00:32

  blog-mania.ro postare Ion Cristoiu

  Gindul de marti, 5 noiembrie 2017

  De la TeFeListi la Legionari mai e doar un pas

  De cite ori am fost intrebat Care e blestemul din cauza caruia noi, romanii, nu reusim sa intram in Veac, cum se spune lumii luminate a Occidentului, faurite totusi in secole de evolutie? am raspuns imediat: Considerarea procedurilor ca fiind facultative, la aprecierea, de cele mai multe ori sub puterea emotiei de moment, tipic latino- balcanica, a fiecarui grup, a fiecarei gasti, ba chiar si a fiecarui cetatean. Forta societatii occidentale sta in aplicarea in viata de catre fiecare cetatean, cu o strictete uriasa, a zicalei, Unde-i lege nu-i tocmeala. Indiferent de parerea lui despre o lege, despre o regula, despre o procedura, cetateanul occidental o respecta fara sa cricneasca. Nu numai pentru ca asa a fost educat de generatii, dar si pentru ca e constient de un adevar: O lege, oricit de absurda ar parea la o prima vedere, raspunde unei nevoi generale, care depaseste interesele unei minoritati. Legea, procedura, regula, sint respectate de cetateanul occidental in chip automat si nu de teama c-ar putea fi sanctionat, ci pentru ca respectarea regulii e prima si indispensabila conditie pentru ca el, cetateanul, sa traiasca in liniste, in siguranta, fara teama unor intimplari care sa-i bulverseze destinul. Asa se explica diferenta enorma de atmosfera din magazinele de pe aeroport din strainatate, unde sint doar occidentali si unde sint si romani. Acolo unde sint doar occidentali, domnesc linistea, buna cuviinta, politetea. Acolo unde sint si romani, se ivesc si infloresc, galagia, trairea cumpararii prin zbierete si mai ales prin invocarea, inclusiv de femei, a organului sexual barbatesc. Nimic nu dispretuieste mai mult romanul decit regula, legea, procedura. De aceea, cind vine vorba de respectare, pentru roman regula, procedura, legea, sint interpretabile in functie de emotie, de starea de spirit, dar mai ales de parerea fiecaruia despre regula.

  Link: http://www.cristoiublog.ro/gindul-de-marti-5-noiembrie-2017/

 • Data postare: 03.12.2017 22:08:52

  blog-mania.ro postare Ion Cristoiu

  Gindul de luni, 4 noiembrie 2017

  Scandalul Carmen Dan sau Microfonul care face cu ochiul

  Stirea despre descoperirea de catre Carmen Dan a unui microfon plantat in apartamentul privat, data de Romania Tv in premiera m-a prins in direct la Romania 9 de la TVR, miercuri, 29 noiembrie 2017, seara. Imediat, deoarece n-avusesem cum sa urmaresc in direct Romania Tv, am cerut amanunte asupra felului in care a fost data stirea. N-am putut afla nimic. Dupa emisiune, timp de citeva zile, m-am dat peste cap sa aflu in ce conditii intervenise Carmen Dan la Romania Tv, dar mai ales ce spusese distinsa in aceasta prima interventie in spatiul mediatic despre descoperire. Potrivit traditionalei limbarite iscate de trairea unui fapt iesit din comun, Carmen Dan a facut apoi turul televiziunilor de stiri. Informatiile de baza si cele mai complete au fost date insa opiniei publice in prima interventie, cea de la Romania Tv. Eram preocupat de asta, pentru ca, dupa opinia mea esenta Scandalului nu e interceptarea ilegala a ministrului de Interne (nu stim de cind era microfonul acolo), ci usurinta cu care Carmen Dan a descoperit dispozitivul. Atit la Romania tv, cit si la celelalte posturi, doamna ministru a sustinut in chip consecvent, fara sa se abata o clipa de la teza, ca descoperirea a fost absolut intimplatoare. Cind cineva e tinta de supraveghere din partea unor profesionisti, dispozitivele audio- video nu sunt descoperite de amatori precum Carmen Dan. In plus, dispozitivul a fost prezentat de toti specialistii drept unul primitiv, tinind de ceea ce am putea Evul Mediu al trasului electronic cu urechea. De asemenea era important de aflat conditiile interventiei, deoarece, in astfel de cazuri, mai ales daca e inalt demnitar, victima pastreaza discretie si nu intervine public decit cind sint suficiente date pentru a se putea pronunta exact. Nu de alta, dar exista riscul sa te faci de ris, creind taraboi ca esti ascultat de forte oculte pentru a se dovedi c-a fost o fapta a unui apropiat.

  Link: http://www.cristoiublog.ro/gindul-de-luni-4-noiembrie-2017/

 • Data postare: 02.12.2017 23:40:15

  blog-mania.ro postare Ion Cristoiu

  Gindul de duminica, 3 decembrie 2017

  Maresalul Ion Antonescu despre cum am mers noi in al doilea Razboi mondial cu boii!

  S-a discutat in ultima vreme mult despre inzestrarea Armatei. E una dintre discutiile care definesc spatiul nostru public din zorii Romaniei moderne. De fiecare data un nou Razboi ne-a prins pe picior gresit in materie de dotarea Armatei si de fiecare data s-a vorbit – si ca o concluzie trasa dupa constarea slabiciunilor - de necesitatea de a face ceva urgent in aceasta privinta. Si iar venea un Razboi si iar constatam. Degeaba. Dupa dezastrul Primului Razboi Mondial provocat si de proasta inzestrare a Armatei ( anii de neutralitate au fost ani ai afacerilor cu ambele tabere), se credea ca un alt Razboi nu ne va mai prinde nepregatiti. Aiurea! A venit al doilea Razboi mondial. Iata ce spunea Maresalul Ion Antonescu in sedinta Consiliului de ministri din 9 septembrie 1941:

  Link: http://www.cristoiublog.ro/gindul-de-duminica-3-decembrie-2017/

 • Data postare: 01.12.2017 23:12:48

  blog-mania.ro postare Ion Cristoiu

  Gindul de simbata, 2 decembrie 2017

  Ponderea crescinda a luptei extraparlamentare sau 2017 – un nou an 1990

  In zilele de 30 noiembrie si 1 decembrie 2017, intreaga presa autohtona, in frunte cu batalionul televiziunilor de stiri, a pisat marunt-marunt tema Dezbinarii societatii romanesti cu prilejul Zilei nationale. Fapte precum absenta din tribuna oficiala a liderilor PSD si ALDE – Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu –, stringerea in Piata Victoriei a citorva sute de TeFeListi, mai toti imbatriniti in protestele anti-guvernamentale din 2017, care par a le tine locul de orice alta infaptuire profesionala, sociala si chiar conjugala, Receptia de la Cotroceni vaduvita de participarea premierului, astfel incit Klaus Iohannis si-a macanit peretilor textul de negare a existentei statului paralel, negare avindu-si temeiul in faptul ca el nu-l intilneste in timpul deplasarilor huruitoare si costisitoare din fiecare vineri dupa-amiaza pe traseul Palatul Cotroceni - Cuibul de turturica al Ravasitoarei, au fost interpretate de moderatoare si prezentatoare imbracate in ii (patriotismul inseamna insa altceva decit folclorismul de opereta) drept un moment de Criza uriasa a societatii romanesti, nascatoare fireste de o cascada de Breaking news-uri concurate doar de cele izvorite din starea vremii. Eu insa nu m-am cutremurat, nu m-am ingrijorat si nici macar nu m-am preocupat de faptele prezentate de presa noastra drept dramatice prin unicitatea lor in postdecembrism. Si asta din simplul fapt ca pentru mine, om batrin, care am vazut si comentat aproape zi de zi intreaga istorie postdecembrista , toate cele intimplate in aceste zile atit pe scena politica a tarii, cit si pe scena Strazii, nu sint o premiera. Fapte asemanatoare, daca nu identice s-au petrecut si in decembrie 1990, cind Romania cunostea din punct de vedere social- politic o situatie asemanatoare celei din decembrie 2017. Despre evenimentele care au tinut de sarbatorirea Zilei nationale si de cele care au marcat comemorarea lui decembrie 1989, publicam in numarul din 22 decembrie 1990 al revistei Expres Magazin, un text ce lasa impresia c-a fost scris acum, in decembrie 2017:

  Link: http://www.cristoiublog.ro/gindul-de-simbata-2-decembrie-2017/

Bloguri, Bloggeri si Cititori