Cautare bloguri

Gindul de duminica, 11 martie 2018

Ion Cristoiu

Data postare: 11.03.2018 00:52:10

Gindul de duminica, 11 martie 2018

Si totusi Belgradul nu uita ca e singura capitala europeana care a intrat in noul mileniul sub o ploaie de bombe si rachete. Bombele si rachetele NATO!

Dadeam de veste, in editia de vineri, 9 martie 2018, ca sint la Belgrad.
Dupa 17 ani de la prima mea vizita, cea din martie 1999.
Vizita e impropriu zis.
Belgradul se afla sub bombardament NATO si eu ajunsesem in capitala Serbiei ca reporter de razboi.

In numarul de vineri, 9 martie 2018, am reluat un reportaj de-al meu aparut in Cotidianul din martie 1999, consacrat noptii in care, ca reporter, am urmarit de pe acoperisul unui hotel din Orasul vechi bombardarea Belgradului de catre avioanele NATO venite de la Aviena din Italia. A fost – nu stiu daca am mai spus asta – o experienta cruciala in viata mea de jurnalist si scriitor.
Ca membru al unei generatii care nu traise al Doilea Razboi Mondial, incercam acum starea aceea ciudata, de exaltare provocata de atmosfera unui oras bombardat (tacerea dinaintea exploziilor, vuitul avioanelor apropiindu-se, exploziile din departare, vijiitul rachetei de croaziera in cautarea tintei, de data asta podul Pancevo).
Ca scriitor, incercam solidaritatea inevitabila, fatala, cu un popor mic, dar al dracului, infruntind cea mai mare coalitie politico-militara din Istoria Omenirii.
Aparind-si pe drept cuvint demnitatea de a nu face pe placul noilor Stapini ai lumii, asa cum nu facuse nici pe placul altor Stapini: turci, nemti, rusi.
A doua zi am umblat prin Belgradul lovit de razboi, am fost la locul unde fusese ambasada Chinei, distrusa de rachetele NATO, i-am luat un interviu ministrului de Externe al Serbiei de atunci.
Intr-un cuvint, calatorisem in urma cu 17 ani intr-un Belgrad aflat in plin razboi.

Vineri si simbata, la 17 ani de la acel martie al Belgradului asediat de NATO, am calatorit din nou prin Capitala Serbiei.
Fiind vorba de un Belgrad pe timp de pace, pot spune ca acum am vizitat Belgradul.
N-a fost o calatorie turistica. A fost o calatorie tot in interes profesional ca si acum 17 ani.

Link: http://www.cristoiublog.ro/gindul-de-duminica-11-martie-2018/

Bloguri, Bloggeri si Cititori