Cautare bloguri

Gindul de duminica, 14 octombrie 2018

Ion Cristoiu

Data postare: 13.10.2018 23:47:25

Gindul de duminica, 14 octombrie 2018

Imparatul Octavian Augustus ar fi votat DA la Referendumul pentru Familia Traditionala

Referendumul pentru familie a esuat, desi patru milioane de cetateni au mers la vot pentru a spune Da . Citind pe Cassius Dio am gasit in primele pagini din Cartea LVI a Istoriei Romane o stralucita pledoarie a Imparatului Octavian Augustus, fondatorul regimului imperial Roman, pentru ceea ce Referendumul de la noi a numit Familia traditionala, cea intemeiata pentru a face si a creste copii.

Augustus a fost un promotor hotarit, consecvent al respectarii moravurilor, intr-un efort de a opri mersul societatii romane, mareata tocmai prin traditiile sale de austeritate morala, catre decaderea care va costa chiar Imperiul. Printre altele , sub Augustus in anul 9 Dupa Christos s-a dat Lex Papia – Poppaea, dupa numele consulilor care au propus-o – la sugestia Imparatului, desigur – Marcus Papius Mutilius si Quintus Poppaeus Secundus. Legea prevedea masuri aspre impotriva celibatarilor si a cuplurilor fara copii. Prevederile legii au stirnit nemultumirea celor vizati, care au inceput sa faca presiuni pentru abrogarea. Augustus, cel care a avut taria de a o trimite pe Iulia, fiica sa, pentru destrabalare, in exil, pe insula Pandataria, i-a strins pe cei neinsurati si pe cei fara copii, dar si pe cei cu copii in For, unde le-a tinut discursuri cu vadite note de lectii venite de la Parintele Patriei. Momentul prezent si in serialul Eu, Claudius, dupa romanul Eu, Claudius Imparat de Robert Graves, e descris de Cassius in Istoria Romana.

Deoarece in campania pentru Referendum au lipsit textele convingatoare in favoarea Familiei traditionale, m-am gindit sa reproduc aici fragmente insemnate din discursurile tinute de Augustus atit celor cu copii, cit si celor fara copii. Pentru usurinta lecturii, am pus intertitluri:

Link: http://www.cristoiublog.ro/gindul-de-duminica-14-octombrie-2018/

Bloguri, Bloggeri si Cititori