Cautare bloguri

Gindul de duminica, 23 iulie 2017

Ion Cristoiu

Data postare: 22.07.2017 21:28:38

Gindul de duminica, 23 iulie 2017

5 septembrie 1941. Maresalul Ion Antonescu e furios pe basarabeni: Trebuie sa incep reeducarea lor morala, de la cap. Intrebare pentru cititori: Avea dreptate?

Contrar unei posibile credinte impartasite de unii dintre cititori mei, nu sufar de sindromul Cocosila, sindromul lui Le stie pe toate, incercat de Cocosila din Morometii, desi de asta sufera aproape toti romanii. Ca Istoric al clipei imi pun si pun multe intrebari al caror raspuns nu-l stiu, fie si pentru ca actorii nostri politici actioneaza deseori sub puterea tresaririi de moment. De ce l-a schimbat Liviu Dragnea pe Sorin Grindeanu cu pretul urias al autoMotiunii? Iata o intrebare careia eu cel putin nu-i gasesc raspuns. O intrebare cu atit mai misterioasa cu cit inlocuitorul lui Sorin Grindeanu n-a fost Ionel Bratianu, ca sa fac o trimitere la un exemplul de premier ramas in Istoria prin excelenta administrare a tarii, ci Mihai Tudose, un premier nici mai bun, nici mai rau decit Sorin Grindeanu.

Intrebari fara raspuns imi pun si ca Istoric-istoric. Ca sa dau un exemplu, de 27 de ani ma intreb, fara a gasi un raspuns, desi am studiat temeinic chestiunea, daca Nicolae Ceausescu, in clipa cind invoca agenturile straine, se baza pe informatii sau pur si simplu nascocea asta in speranta ca Poporul il va urma.

Astfel de situatii intilnesc deseori in incursiunile mele in Istorie pentru a gasi acolo invataturi care sa ma lumineze asupra Prezentului. De aceea, m-am gindit sa inaugurez pe cristoiublog.ro, o rubrica de dialog cu cititorii despre intrebarile fara raspuns pe care mi le ridica Istoria. Sunt multe fapte intilnite in lecturile de Istorie carora nu le pot dibui esenta. M-ar putea ajuta la asta cititorii?

Voi incepe cu un caz din primul an al Razboiului din Est.

Link: http://www.cristoiublog.ro/gindul-de-duminica-23-iulie-2017/

Bloguri, Bloggeri si Cititori