Cautare bloguri

Gindul de duminica, 7 ianuarie 2018

Ion Cristoiu

Data postare: 06.01.2018 22:52:45

Gindul de duminica, 7 ianuarie 2018

Tudor Arghezi le spune romanilor care vor sa plece in strainatate: Stati acasa si biruiti acasa la voi

Dintre tabletele scrise in fiecare zi de Tudor Arghezi in Adevarul intre 14 aprilie 1946 (Ochi inghetati) si 31 decembrie 1947 (De anul nou) mi-a atras atentia Mirajul, semnata in numarul din 29 mai 1947, prin tema actuala si acum, daca nu doar acum:
Plecarea romanilor in strainatate.

De citva timp sint intrebat atit din mahala cit si din oras, de catre muncitori si intelectuali, de-a dreptul, prin telefon sau in scris, ce stiinta as avea despre o plecare in Argentina. Se pare ca guvernul argentinian s-a hotarit sa-si populeze tara, bogata in resurse, dar saraca in oameni, cu straini, si ca imigrantii asigurati de cum sosesc cu o proprietate agricola sint stipendati si pentru lunga lor calatorie.

Conditiile ar fi mai precise in ceea ce priveste starea civila, decit calificarea profesionala, republica sud-americana avind nevoie de tot felul de brate, de miini si de inteligente. Candidatii trebuie sa fie casatoriti, intrucit argentiniencele fiind brune, frumoase insa putine, au probabil indeletnicirea citadina bine fixata de a juca tango la Buenos Aires cu castaniete. Mitica si Ghita ar risca sa ramiie flacai si sa se linga pe buze, oricit de simpatici si oachesi ar fi si ei, cu toate ca doua latinisme imparecheate, din doua emisfere opuse, ar putea sa dea o descendenta creola ispano-romaneasca, de toata frumusetea.

Atractia e destul de indreptatita. Pe o suprafata de mai putin de trei milioane de kilometri patrati sint asezati sapte milioane de oameni (mai mult sau mai putin casatoriti) si negotul dintre Anzi si Atlantic e remunerator: cereale, crescatorii, lina, piei, un belsug in schimbul aurului din toata lumea.

Se spune ca un distins reprezentant al Argentinei, extrem de amabil si indatoritor, si care, ca orice spaniol de rasa, dispune pe cartea de vizita de un sir intreg de nume sonore, legate intre ele cu mai multe particule aristocratice muzicale, a si sosit in Bucuresti si primeste ca un mare senior.

Link: http://www.cristoiublog.ro/gindul-de-duminica-7-ianuarie-2018/

Bloguri, Bloggeri si Cititori