Cautare bloguri

Gindul de joi, 2 noiembrie 2017

Ion Cristoiu

Data postare: 01.11.2017 19:13:00

Gindul de joi, 2 noiembrie 2017

Despre cum am mai gasit un argument de a fi mindru toata viata, pentru ca am facut facultatea la Cluj, printre ardeleni, si nu la Bucuresti, printre mitici

Din presa – ca sa folosesc si eu cliseul prin care se scuza scurgerile de informatii – se va fi aflat ca vineri, 27, si simbata, 28 octombrie 2017, am fost la Cluj.

Daca nu ma inseala memoria tot mai obosita dupa 50 de ani de presa zilnica,  n-am mai fost la Cluj dinainte de 1989.

Am plecat la Bucuresti, din postul de asistent universitar, in 1972, ca sa-mi asum, pentru totdeauna inutilul destin de jurnalist, si-am revenit din cind in cind, in documentare, ca ziarist la Viata studenteasca,  in orasul poreclit de crainicii sportivi, de pe malurile Somesului.

De Cluj ma leaga nu numai studentia si   perioada de asistent universitar, dar si debutul in gazetarie.  Student fiind, la Filosofie, am lucrat ca redactor mai intii si ca redactor sef mai apoi, la postul de radio al Complexului studentesc, si ca redactor mai intii si ca redactor sef mai apoi la subredactia Vietii studentesti din Cluj, cea mai puternica dintre toate subredactiile din centrele universitare ale tarii. Ca asistent  universitar, am fost redactor sef adjunct la Echinox, legendara revista studenteasca de cultura, numit nu de Autoritati, ci de colegiul de redactie, in frunte cu Ion Pop si Eugen Uricaru.  Prilejul de a revedea orasul   mi-a fost dat de manifestarea Premiile de excelenta Media pe 2017, organizata an de an de agentia de publicitate Amprenta.

Anul acesta organizatorii s-au gindit la extinderea premiilor dincolo de hotarele Clujului, pina la Bucuresti.

Asa se face ca, in premiera, pe 27 octombrie 2017, pe Scena Operei Nationale romane, s-au acordat si doua premii la nivel national. Unul din partea Realitatea tv, acordat postmortem actritei Olga Tudorache, si unul din partea Evenimentului zilei, acordat subsemnatului, pentru intreaga activitate jurnalistica.

Socotind ca eu sunt fondatorul publicatiei, am acceptat  premiul, dupa cum a zis si pe scena, la inminarea trofeului de catre Dan Andronic, incercat de duiosia unui bunic care primeste  partea nepotilor un cadou simbolic de Craciun, care n-are valoarea baneasca  nici macar a unei agrafe, dar care pretuieste enorm in plan sufletesc.

Nefiind presedinte sau premier, n-am ajuns pina acolo cu privilegiul incit un premiu sa fie luat, la o manifestare publica, in numele meu, de un consilier. Prin urmare, desi o data cu virsta, timpul devenind tot mai pretios, ies tot mai greu din biblioteca, am acceptat invitatia lui Dan Andronic de a-l insoti la Cluj.

A mers cu noi si Monica Andronic, nu in calitate de sotie a lui Dan Andronic, ci in calitate de director proprietar al Galeriei de Arta Romana ( dupa Piata Romana, nu dupa Roma antica) din Bucuresti, pentru a vedea Muzeul de Arta din Cluj.

Desi cei doi sint casatoriti din 2008, de noua ani, abia acum am cunoscut-o pe sotia celui care conduce Evenimentul zilei, unul dintre cei mai inzestrati absolventi ai Scolii de presa Cristoiu. Pe parcursul deplasarii la Cluj, am aflat de o intimplare care spune multe despre felul meu ciufut de a fi. Anul acesta, intr-una din zile, la intoarcerea de la Sinaia, am oprit sa iau motorina la benzinaria de la Comarnic. La cassa, in timp ce zimbeam angajatei  in stilul candidatilor  la presedintia Americii ( cu toti dintii, sa se vada ca sint  cu Poporul), din stinga, o tinara  draguta, eleganta, m-a abordat cu intrebarea Ce mai faceti, maestre? Oricit ar parea de ciudat, am groaza de dialogurile de complezenta, cele care fac fericirea adevaratilor politicieni, gata sa vada un vot in orice ins intilnit in cale. Astfel ca, la intrebarea aia neasteptata, am mormait un Bine, si in chip nepoliticos am sters-o de acolo. Abia acum, in calatoria la Cluj, am aflat ca tinara  care ma abordase nu era nimeni alta decit Monica Andronic, sotia lui Dan Andronic. De ce

Link: http://www.cristoiublog.ro/gindul-de-joi-2-noiembrie-2017/

Bloguri, Bloggeri si Cititori