Cautare bloguri

Gindul de luni, 24 iulie 2017

Ion Cristoiu

Data postare: 23.07.2017 20:13:34

Gindul de luni, 24 iulie 2017

Politicienii nostri inteleg turismul dupa chipul si asemanarea lor: Un turism dedicat exclusiv placerilor burtii

Ajuns la Sinaia, am tinut neaparat sa vizitez Vila Luminis de la Cumpatu a lui George Enescu, intrata in circuitul muzeal national drept Casa memoriala George Enescu. Dupa cum ne invata Internetul, vila a fost construita de George Enescu intre 1923-1926, cu banii obtinuti din turneul american. Precizarea cu banii e necesara pentru a inlatura orice birfa ca finantatoarea ar fi fost Maruca Cantucazino, amanta la vremea respectiva, ulterior nevasta marelui muzician. In 10 decembrie 1947, dupa plecarea din tara, George Enescu a donat-o statului roman pentru a fi folosita drept casa de creatie pentru muzicieni.

Dupa decembrie 1989, Vila a supravietuit tentativelor a tot felul de smecheri de a o revendica invocind, vezi Doamne! teroarea comunista, care ar fi facut din donatie un soi de expropriere cu manusi. Pastrata in anii comunismului prin fel de fel de artificii, a devenit mai apoi Casa Memoriala de sine statatoare. Din 2007 a fost integrata in Muzeul National George Enescu, alaturi de Palatul Cantacuzino de pe Calea Victoriei din Bucuresti si de sectia Palatul Tescani din judetul Bacau.

Am tinut sa vizitez Vila din doua motive.
Primul si cel mai important a fost curiozitatea de a vedea un loc in care s-au desfasurat nu atit momentele de creatie enesciene, cit mai ales viata unui om de geniu, cu tabieturile sale, dar si cu momentele sale de tip telenovelistic (Scandalul dintre George Enescu, gelos si Maruca Cantacuzino, femeie mai mult decit convingatoare pentru a alimenta gelozia barbatului), stiut fiind ca pina si Isus a trebuit sa treaca prin ceva asemanator, daca ne gindim la Tradarea de catre Iuda.
Un alt motiv l-a constituit obsesia mea de a vedea daca in Romania de azi se manifesta mai mult decit o bruma de preocupare pentru ceea ce eu numesc Singeroasa exploatare turistica a trecutului. Am scris mai multe note de calatorie satirica despre uriasul talent occidental de a scoate bani din piatra seaca numita locurile de memorie istorica. Unul dintre reportajele mele dedicate acestei preocupari se intituleaza Bolovanii rentabili si descrie felul in care locuitorii satucului frantuzesc Les Beaux des Provences au transformat in obiectiv turistic rentabil niste bolovani din marginea localitatii.

Link: http://www.cristoiublog.ro/gindul-de-luni-24-iulie-2017/

Bloguri, Bloggeri si Cititori