Cautare bloguri

Gindul de luni, 8 ianuarie 2018

Ion Cristoiu

Data postare: 07.01.2018 20:13:01

Gindul de luni, 8 ianuarie 2018

De ce s-a dus Klaus Iohannis la CSM? Ca sa se poata gudura pe linga magistrati interlopi, precum procurorul DNA Mircea Negulescu, zis Zdreanta!

Vineri, 5 ianuarie 2018, Klaus Iohannis a participat la Sedinta CSM de bilant si alegeri, prilej cu care a tinut un discurs.
CSM e potrivit Constitutiei organismul care raspunde de viata si activitatea magistratilor din Romania postdecembrista.
E mai mult decit interesant ca Legea fundamentala din 1991 continea prin articolul 132 o statuare a CSM fara a-l defini intr-un fel:

Consiliul Superior al Magistraturii este alcatuit din magistrati alesi, pentru o durata de 4 ani, de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna.

Constitutia Revizuita in 2003 a tinut sa precizeze prin articolul 133, aliniatul 1, intitulat Rolul si structura:

Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independentei justitiei.

Articolul urmator, 134, confera CSM o putere pe care n-o detine nici un organism profesional:

1) Consiliul Superior al Magistraturii propune Presedintelui Romaniei numirea in functie a judecatorilor si a procurorilor, cu exceptia celor stagiari, in conditiile legii.

(2) Consiliul Superior al Magistraturii indeplineste rolul de instanta de judecata, prin sectiile sale, in domeniul raspunderii disciplinare a judecatorilor si a procurorilor, potrivit procedurii stabilite prin legea sa organica.

In Romania democrata, exista numeroase categorii profesionale. Nici una nu beneficiaza prin Constitutie de dreptul de a-si judeca proprii membri si cu atit mai mult de a le fauri destinul profesional. Doctorii, de exemplu, nu se judeca singuri. De ziaristi nu mai vorbesc. Constitutia nu prevede un organism de tip CSM pentru ziaristi care sa-i judece pentru stiri false.

Potrivit articolului 133, aliniatul 6 din Constitutie, Presedintele Romaniei prezideaza lucrarile Consiliului Superior al Magistraturii la care participa.

Link: http://www.cristoiublog.ro/gindul-de-luni-8-ianuarie-2018/

Bloguri, Bloggeri si Cititori