Cautare bloguri

Gindul de luni, 9 aprilie 2018

Ion Cristoiu

Data postare: 08.04.2018 23:07:58

Gindul de luni, 9 aprilie 2018

Din nefericire, Fat-Frumos e roman

Cu noua decenii in urma, in 1928, Sadoveanu isi publica, la Cartea Romaneasca, impresiile de calatorie in Olanda. Zicindu-i simplu Olanda – note de calatorie, scriitorul da expresie artistica unei vizite in tara lalelelor. Fireste, nu in calitate de autor, cum am putea crede noi, cei de azi, obisnuiti cu trimiterea peste hotare, in documentare turistica, a publicistului, ci in calitate de delegat al CAM, in al carui Consiliu era membru, sa negocieze tutun impreuna cu alti doi ingineri. Ce-a facut Sadoveanu in aceasta ipostaza de tirguitor de tutun nu vom sti niciodata. Numai daca nu ne va trece prin cap sa rascolim prin arhiva CAM. Ar fi o stradanie inutila. Intii, deoarece s-ar putea ca incursiunea delegatiei romane sa nu fie consemnata in nici un act oficial. Apoi, chiar daca ea ar fi descrisa pe o hirtie, nu vad ce rost ar avea s-o cercetam. Mult mai important e faptul ca in Olanda a fost, alaturi de Mihail Sadoveanu negutatorul de tutun, Mihail Sadoveanu scriitorul. Iar acesta din urma ne-a lasat, drept marturie a trecerii sale prin tara lalelelor, una dintre cele mai placute carti de calatorie din istoria literaturii romane.

De ce-am tinut sa precizez ca notele de calatorie ale lui Sadoveanu au aparut cu noua decenii decenii in urma? Pentru o mirare care-l stapineste pe scriitor de la un capat la altul al traseului. Cea de-a vedea ca totul intilnit in cale e bine pus la punct, ingrijit, lustruit, spalat, frecat, intr-un cuvint supus unei crincene atentii a omului. Dupa raita intr-o mica localitate, Haarlem, scriitorul trage concluzia:

marca de capetenie insa a tuturor acestor asezari este grija extrema pina la cel din urma amanunt, pina la cel din urma centimetru.
Ma rog, ce fac oamenii acestia de aici, stapinii acestor jucarii? Cu ce se vor fi indeletnicind? Stau undeva la pinda toata vremea – cu anume aparate si scule. Cum a trecut o pasere, cum s-a aratat un gindac, cum apare o mita straina atingindu-se de o tufa, cum bate vintul deranjind covorul aliniat al frunzelor, cum a sosit cumva din alta tara un mic roi de pulbere, cum s-a produs cea mai usoara descumpanire in toata rinduiala – cel care sta la pinda iese ca sa aseze iar cum a fost: sa taie cu foarfecele, sa indrepte cu clestele, sa inlature cu peria, sa spele cu acizi, sa frece cu disperare metalul, sa ridice si sa ingroape steaua pe care-a lasat-o paserea sa cada din cer.

Link: http://www.cristoiublog.ro/gindul-de-luni-9-aprilie-2018/

Bloguri, Bloggeri si Cititori