Cautare bloguri

Gindul de marti, 3 aprilie 2018

Ion Cristoiu

Data postare: 02.04.2018 20:31:34

Gindul de marti, 3 aprilie 2018

Cind e vorba de lupta impotriva coruptiei, pentru Ambasada americana de la Bucuresti babuinii (cetatenii romani, adica) n-au drepturi

Esenta Scandalurilor in anii postdecembristi consta in destinul lor aproape identic, ivit din naravul romanesc al aprinderii si arderii unui eveniment dupa ticul focului de paie:
Dupa ce a dominat spatiul public, de credeai ca e singura mare problema nu numai a tarii, dar si a continentului, ba chiar si a lumii, dind nastere la vagoane de dat cu parerea si la camionete de luari de atitudini, Scandalul cade intr-o uitare absoluta.

Pregatirea interviului cu Sebastian Ghita m-a dus la un interviu acordat de omul de afaceri lui Catalin Tolontan in 27 februarie 2015.
Aici, la un moment dat, Sebastian Ghita vorbeste despre condamnarea lui Codrut Seres:

A intrat in inchisoare fara sa faca pe victima. Pedeapsa a fost foarte mare, enorma. Si nu stiu daca el are vina maximala in caz.

Referirea la fostul ministru al Economiei mi-a amintit de un Scandal care, in urma cu 12 ani, a dominat zdrobitor scena noastra publica. Un Scandal pe care pina si eu il uitasem, si pe care, daca n-ar fi fost documentarea pentru interviu, nu mi l-as fi amintit in veci.
La vremea respectiva Scandalul s-a numit al Privatizarilor Strategice. Atentia excesiva a presei si-a avut temeiul in acuzatiile de spionaj aduse unor cetateni straini – bulgarul Stamen Stanchev, consultant al unei societati bancare internationale pentru afaceri derulate in Romania si americanul Vadim Benyatov, angajat al angajat al CSFB (Europe) Ltd. London.
Potrivit informatiilor date presei, era vorba de o grupare de criminalitate organizata, formata din demnitari si functionari publici din institutii cu atributii in domeniul privatizarilor strategice, pentru a obtine informatii cu caracter secret.

Vedeta acestui Scandal era reprezentata de Vadim Benyatov, audiat pe 22 noiembrie 2006, audiere incheiata cu interdictia de parasire a Capitalei si arestarea preventiva in 29 noiembrie 2006 sub acuzatia de spionaj si constituirea unui grup infractional organizat si pentru procurarea de secrete de stat de la Ministerul Economiei si Comertului pe care le-a transmis unor firme straine participante la licitatia privind adjudecarea SC Electrica Muntenia Sud.

Link: http://www.cristoiublog.ro/gindul-de-marti-3-aprilie-2018/

Bloguri, Bloggeri si Cititori