Cautare bloguri

Gindul de marti, 5 noiembrie 2017

Ion Cristoiu

Data postare: 04.12.2017 21:00:32

Gindul de marti, 5 noiembrie 2017

De la TeFeListi la Legionari mai e doar un pas

De cite ori am fost intrebat Care e blestemul din cauza caruia noi, romanii, nu reusim sa intram in Veac, cum se spune lumii luminate a Occidentului, faurite totusi in secole de evolutie? am raspuns imediat:
Considerarea procedurilor ca fiind facultative, la aprecierea, de cele mai multe ori sub puterea emotiei de moment, tipic latino- balcanica, a fiecarui grup, a fiecarei gasti, ba chiar si a fiecarui cetatean.

Forta societatii occidentale sta in aplicarea in viata de catre fiecare cetatean, cu o strictete uriasa, a zicalei, Unde-i lege nu-i tocmeala.
Indiferent de parerea lui despre o lege, despre o regula, despre o procedura, cetateanul occidental o respecta fara sa cricneasca.
Nu numai pentru ca asa a fost educat de generatii, dar si pentru ca e constient de un adevar:
O lege, oricit de absurda ar parea la o prima vedere, raspunde unei nevoi generale, care depaseste interesele unei minoritati.

Legea, procedura, regula, sint respectate de cetateanul occidental in chip automat si nu de teama c-ar putea fi sanctionat, ci pentru ca respectarea regulii e prima si indispensabila conditie pentru ca el, cetateanul, sa traiasca in liniste, in siguranta, fara teama unor intimplari care sa-i bulverseze destinul.
Asa se explica diferenta enorma de atmosfera din magazinele de pe aeroport din strainatate, unde sint doar occidentali si unde sint si romani. Acolo unde sint doar occidentali, domnesc linistea, buna cuviinta, politetea. Acolo unde sint si romani, se ivesc si infloresc, galagia, trairea cumpararii prin zbierete si mai ales prin invocarea, inclusiv de femei, a organului sexual barbatesc.

Nimic nu dispretuieste mai mult romanul decit regula, legea, procedura.
De aceea, cind vine vorba de respectare, pentru roman regula, procedura, legea, sint interpretabile in functie de emotie, de starea de spirit, dar mai ales de parerea fiecaruia despre regula.

Link: http://www.cristoiublog.ro/gindul-de-marti-5-noiembrie-2017/

Bloguri, Bloggeri si Cititori