Cautare bloguri

Gindul de miercuri, 3 ianuarie 2018

Ion Cristoiu

Data postare: 02.01.2018 18:54:58

Gindul de miercuri, 3 ianuarie 2018

N-o sa inteleg niciodata ce dracu’ sarbatorim in Noaptea de Revelion

De mai multi ani, finele de an ma prinde in strainatate. Unul dintre scopurile acestei aventuri tine de preferinta mea pentru calatoriile de tip cunoastere la fata locului. Sub acest semn, de vreo cincisprezece ani incoace, am petrecut Revelionul peste hotare in strada.

Am mai scris ca putine sint ciudateniile firii umane care sa ma nedumereasca mai tare decit obiceiul de a sarbatori cu larma incheierea unui an si venirea unuia nou. Pe linga ca un an scurs din viata inseamna un pas mai departe pe drumul fatal catre plecarea definitiva de pe acest Pamint, nu vad nici un motiv sa petrecem in noaptea Anului Nou. Merita sa sarbatoresti ceva ivit din munca ta, din eforturile tale sau, cel putin, ceva care a depins intr-un fel de tine. Avem vreo contributie fiecare dintre noi, pamintenii, la incheierea Fostului An si ivirea Noului? Vechiul an se incheie indiferent ca vrem sau nu noi, muritorii. La fel, Noul An vine si fara a cere acceptul nostru. Nici in plecarea fostului, nici in ivirea noului, nu sta o farima de contributie omeneasca. Nici macar Donald Trump, cel mai puternic om de pe planeta Twitter (pe cea numita Pamint am serioase indoieli ca detine vreo putere), nu poate face nimic pentru a grabi plecarea Fostului an si Ivirea noului, cum, daca ar vrea, nu poate opri plecarea Fostului si ivirea Noului.

In aceste conditii, obiceiul omenesc de a petrece, mai ales de a iesi in strada si a zbiera la cer, mi s-a parut si va continua sa mi se para una dintre cele mai mari ciudatenii ale firii umane, explicabile doar prin faptul ca vreun sfert din ADN-ul uman e mostenit de la Omul de Neanderthal. Timp de 300 000 de ani Omul de Neanderthal a ridicat privirile spre cer si a zbierat cit a putut de tare cind n-a inteles nimic din ceea ce traia. Incheierea unui an si ivirea altuia, nou, sinonim cu trecerea unui an din viata, e probabil un mister pe care noi, verisorii Omului de Neanderthal, nu l-am dezlegat si nu-l vom dezlega niciodata.
Drept urmare, iesim in strada si zbieram cit putem de tare la cer.

Link: http://www.cristoiublog.ro/gindul-de-miercuri-3-ianuarie-2018/

Bloguri, Bloggeri si Cititori