Cautare bloguri

Gindul de miercuri, 4 aprilie 2018

Ion Cristoiu

Data postare: 03.04.2018 21:45:23

Gindul de miercuri, 4 aprilie 2018

Centenarul Marii Uniri sub Guvernarea PSD: Un fleac cu flori la palarie!

Pe site-ul Ministerului Culturii si Identitatii Nationale a fost postat, luni, 26 martie 2018, Documentul intitulat Lista primelor 43 de proiecte aprobate de Comitetul Interministerial pentru Centenar.
Preluat de Agerpres, documentul a fost izvorul din care s-au nascut citeva stiri prizarite in presa noastra, toate intocmite dupa metoda deja incetatenita in presa noastra lenesa a lui copy-paste.
Ca orice productie a Autoritatii in varianta sa birocratica, Documentul e prefatat de un text sec, vadit influentat de ambitia de a fi cit mai ininteligibil:

In cadrul Comitetului Interministerial pentru Centenar desfasurat vineri, 23 martie 2018, la Palatul Victoria, a fost aprobata prima lista de proiecte eligibile, dupa prima evaluare efectuata in spiritul si in litera legii, proiecte reprezentative la nivel national si international ale beneficiarilor ordonatori principali de credite. Acestea sint in numar de 43, in valoare de 14.887.921 lei.

De aceea, inainte de a scrie despre continutul lui, simt nevoia unor lamuriri cu scopuri de popularizare.
Din cite se stie din discursurile politicienilor nostri, anul acesta, 2018, se implinesc 100 de ani de la Marea Unire. Si daca se implineste un centenar, cum se intimpla nu numai la societatile europene, dar si la cele tribale, e musai sa punem de o sarbatorire. Cind e vorba de sarbatoriri, noi, romanii, sintem neintrecuti. Asa se explica de ce putine sint momentele din viata unui locuitor al acestor meleaguri care sa nu fie pretext de inchina un pahar si a infuleca o friptura: nasterea, botezul, nunta. Multe petreceri, ba chiar mai multe decit in viata, au loc dupa moarte, de la pomana pina la parastas.

De regula in Istorie, Centenarele, ca de altfel, toate aniversarile de mari evenimente, sint un fericit prilej pentru cei din prezent sa extraga din trecut anumite note si sa le foloseasca pentru idealurile prezentului. Din acest punct de vedere, din Istoria Romaniei se poate scoate o carte despre felul in care prezentul a folosit o aniversare punind la lucru trecutul in interesul prezentului.

Link: http://www.cristoiublog.ro/gindul-de-miercuri-4-aprilie-2018/

Bloguri, Bloggeri si Cititori