Cautare bloguri

Gindul de miercuri, 7 martie 2018

Ion Cristoiu

Data postare: 06.03.2018 20:22:57

Gindul de miercuri, 7 martie 2018

Congresul PSD sau Taiem porcul. Cum il preparam?

Pe vremuri o brosura din seria scrierilor care ne invata cum sa traim se intitula Taiem porcul. Cum il preparam? Dincolo de textul aiuritor, cules parca de Caragiale din presa suie a vremii sale, titlul trimitea la o chestiune practica. Inainte de a taia porcul, trebuie sa stim cum il preparam. Trebuie sa stim ce facem cu el, cu Congresul, altfel ne-am trudit degeaba.

Simbata, 10 martie 2018, la Sala Palatului din Bucuresti va avea loc Congresul PSD.
Sint convocati sa participe 5000 de membri si activisti.
Organizarea unui Congres e daravela mare.
Alegerea si inchirierea salii, pregatirea ei pentru eveniment, aducerea miilor de participanti, reflectarea momentului in mass media.

Mai sint citeva zile pina la ceea ce pe vremea rolului conducator al PCR se numea un eveniment de seama in viata partidului, in viata tarii. Ca si in cazul porcului, se pune o intrebare fireasca: Convocam un congres. Ce facem cu el? Intrebare cu atit mai siciitoare cu cit e vorba, in cazul PSD, de un congres extraordinar. Intrebat in decembrie anul trecut daca n-ar trebui convocat un congres extraordinar, Liviu Dragnea a raspuns:
Exclus!

Cu acea siguranta fata de realitati pe care doar stabii o au, inchisi cum sint intre peretii cu miere ai lingusirii de fiecare clipa. Congresele nu mai sint demult in Romania condusa din umbra de sergentii majori mesianici un moment de rascruce in viata partidelor, desi daca ar fi sa luam in serios culegerea de hirtie higienica numita Statut, Congresul e forul suprem de conducere colectiva al unei formatiuni si prin urmare organismul care poate si trebuie sa dea orientari majore pentru un partid. Nu intimplator, fara a sti ca va veni si la noi democratia de turta dulce si halvita, comunistii se dadeau democrati facind din Congresele partidului evenimente de seama. Cu mult timp inainte, se dadeau publicitatii Documentele Congresului, puse in dezbatere publica, iar dupa Congres iesea de sub tipar un cartoi cu documentele aprobate. Neindoielnic, dezbaterea publica nu era altceva decit prilejul unui spor propagandistic, iar adoptarea documentelor de forumul colectiv de conducere, un truc prin care deciziile lui Ceausescu treceau drept deciziile partidului.

Link: http://www.cristoiublog.ro/gindul-de-miercuri-7-martie-2018/

Bloguri, Bloggeri si Cititori