Cautare bloguri

Gindul de simbata, 11 noiembrie 2017

Ion Cristoiu

Data postare: 10.11.2017 21:59:10

Gindul de simbata, 11 noiembrie 2017

Un text de exceptie al lui Traian Horia: O zi din viata lui Velisar la inchisoarea Jilava

Text si foto: Traian Horia

Cand esti Partid si ai program puternic de guvernare pentru Romania, da n-ai bani, incepi guvernarea cu penitenciarele, dupa care faci ce mai poti pentru cei aflati in libertate. Ca Guvern, par egzamplu, poti sa stai de vorba cu un biet om, liberat la gratiere. Ce-a facut el, omul? Tanarul Velisar a intrat in combinatie cu unii de la Constanta, a primit un buletin de identitate fals in doua zile, a mers la Rent-a-Car, a inchiriat masini, le-a adus la Eforie, clanul de tigani le-a taiat cu sudura, le-a facut piese de schimb si le-a vandut in Bulgaria. Viata-i simpla chiar si unde e tehnologia inalta . (Mercedes si Volkswagen, tine Velisar sa precizeze numele tehnologiei). Cum a fost la Jilava pentru Velisar? La puscarie e ca-n Facebook, zice el. Ai fotografie, profil, scrii pe wall si te discuti cu tot felul de nenorociti pe care nu i-ai intalnit niciodata. Cu drogurile n-am avut probleme, aveau altii, stii vorba aia – singurul drug-dealer care nu intarzie e politistul. In rest, noi aveam acolo paznici, iar aici, afara, se numesc directori. Ce face Velisar acum cu libertatea daruita de Guvern? Uite ce-ti zic eu, ofteaza liberatul Velisar. Cand vad ce-i pe-afara, parca imi vine sa zic ca era mai bine la Jilava, pricepi? In plus, eu in libertate imi pierdeam mereu cheile, le uitam prin troleibuze. La Jilava era unul care incuia si descuia pentru mine.
Jilava e ca un somn
prelungit. La 5.30 e masa de dimineata. Te trezesti cand ti-aduc gardienii micul dejun – ceai indulcit cu pesmeti. Mananci pana crapi, dupa aia te culci. Pe la 07.00, te trezesti si stai cu stomacul plin, la apel: vine un subofiter gras, cu picioarele strambe si te striga: Numarul 13810! Care esti, ma? Prezent!. Alt subofiter ciocaneste gratiile si planseele, sa vada daca a decupat careva din ele. Dupa ce pleaca astia, freci la ness si la cafea, sau stai cocotat in pat. Daca e televizorul defect, te uiti aiurit pe pereti sau povestesti ce-ai face tu daca ai fi in libertate, acasa, langa copii si nevasta. Te culci. Daca ai proces, te duc caraliii la camera de triere, sa te imbarce pentru Tribunal. Daca e zi de dus, te duci la dus, daca e zi de chiosc, te duci la chiosc. Pe la 11.00 din zi te trezesti si iesi la plimbare, in curte.
Cu lingura topita de Cola
La pranz mananci, apoi joci poker pe tigari sau iti iei de imbucat de la sacosa din geam – ceva slanina afumata, denumita uneori de parnaiasi zangala.

Link: http://www.cristoiublog.ro/gindul-de-simbata-11-noiembrie-2017/

Bloguri, Bloggeri si Cititori