Cautare bloguri

Gindul de vineri, 13 aprilie 2018

Ion Cristoiu

Data postare: 12.04.2018 20:45:31

Gindul de vineri, 13 aprilie 2018

Lefterpopescianismul in politica romaneasca

Luind ca exemplu pe nefericitul erou al schitei Doua loturi, Lefter Popescu, Marin Preda crede a descoperi la Caragiale o comedie a cuvintului. Comportamentul aberant al functionarului din finalul schitei si-ar avea explicatia, potrivit eseistului, intr-o ratacire din cauza cuvintelor:

In plina nefericire, eroul o ia razna, dus de cuvinte. Torentul de vorbe scoate la iveala o ticneala care zacea in creierul individului, nestiuta pina atunci nici de el insusi, compusa din expresii si idei inautentice, dar care dau la iveala viata adevarata a constiintei lui falsificata de cuvinte.

Cu intuitia sa geniala, autorul Vietii ca o prada sesizeaza insa, chiar daca fara s-o stie, un fenomen sufletesc de nebanuite proportii: lefterpopescianismul.

Ce este lefterpopescianismul?
O luare razna (nu neaparat din cauza cuvintelor) in plina viata sau literatura a unui personaj, o fisura in structura personalitatii (autorului sau cetateanului) prin care razbat (in afara sau in text) tot ce are el mai bine stapinit in adincuri. Sa ne oprim asupra fondatorului lefterpopescianismului, adica asupra domnului Lefter Popescu din schita lui Caragiale. Aflind ca numerele cistigatoare sint inverse, eroul e lovit de aceasta izbucnire:

Cum aude cuvintul vice-versa, d. Lefter se face vinat ca ficatul si se ridica izbucnind cu o volubilitate suprema:

– Vice-versa! Nu se poate, domnule! peste poate! Vice-versa! Asta-i sarlatanie, ma ntelegi! Va ’nvat eu minte pe d-voastra sa umblati d’acu ’ncolo cu infamii, si sa va bateti joc de oameni, fiindca este o exploatare si nu va mai saturati ca vampirii, pierzind toata sudoarea fiecare om onest, deoarece se ’ncrede orbeste ’n mofturile d-voastra si cu tripotajuri ovreiesti de bursa, care sintem noi prosti si nu ne ’nvatam odata minte ca sa venim, ma ntelegi, si sa ne revoltam

Link: http://www.cristoiublog.ro/gindul-de-vineri-13-aprilie-2018/

Bloguri, Bloggeri si Cititori