Cautare bloguri

Gindul de vineri, 13 iulie 2018

Ion Cristoiu

Data postare: 12.07.2018 20:36:11

Gindul de vineri, 13 iulie 2018

1968 – Sfirsitul iluziilor lui Ceausescu

Din cele peste 1000 de pagini ale cartii La vie en rouge, tiparit de Christian Duplan si Vincent Giret, in 1994, la Seuil, se iteste o idee indrazneata:
Prabusirea comunismului a inceput in 1968!

Posibilul soc produs de impactul unei asemenea afirmatii se mai indulceste un pic daca ii adaugam o alta teza fundamentala a cartii. Rolul decisiv in subminarea comunismului l-au avut nu anticomunistii ramasi in viata dupa masacrul care a lovit partidele democratice o data cu instaurarea dictaturii, nici Vestul, ci fostii comunisti sau fiii acestora, convertiti la anticomunism. Inca din 1956, dupa Raportul secret al lui Hrusciov, sustin Christian Duplan si Vincent Giret, comunistii intelectuali, cei trecuti la noua doctrina nu pentru ca n-avusesera loc in partidele burgheze, precum liderii de origine proletara, ci din convingere intima, traverseaza un proces interior aparte. Fii de mari si mici burghezi, acesti comunisti intelectuali, in genul lui Lucretiu Patrascanu, descoperisera in comunism ceea ce nu gasisera in mediul familial: ajutorarea celor multi si obiditi, nemultumirea fata de slabiciunile capitalismului, nevoia de aventura.

Pierderea sperantei

Treptat-treptat, inteligente lucide, acesti comunisti incep sa-si dea seama, dupa instaurarea dictaturii, ca societatea pentru care luptasera nu era cea visata in operele lui Marx, Engels si Lenin, opere studiate in biblioteci, in germana, engleza sau franceza. Ca noul regim nu facea, in ultima instanta, decit sa perpetueze, chiar daca intr-o forma mai subtila, impartirea societatii intr-o mina de privilegiati (nomenclaturistii) si restul populatiei. Raportul secret al lui Hrusciov le da speranta ca sistemul se va putea restructura din interior. Sleita dupa inghetul care a urmat lui 1956, aceasta speranta izbucneste intr-o formidabila inflorire, in 1968, o data cu primavara pragheza. Socialismul cu fata umana, propus de Aleksandr Dubcek, raspundea pe deplin credintei ca sistemul se va putea democratiza fara ca temeliile sa-i fie clintite.

Link: http://www.cristoiublog.ro/gindul-de-vineri-13-iulie-2018/

Bloguri, Bloggeri si Cititori