Cautare bloguri

Gindul de vineri, 18 mai 2018

Ion Cristoiu

Data postare: 17.05.2018 20:18:16

Gindul de vineri, 18 mai 2018

Un narav al politicianului roman: Sa spuna cuvinte mari in imprejurari mici

Pe vremea cand faceam o emisiune la B1Tv cu Robert Turcescu, amandoi ajunsesem disperati de obiceiul politicienilor din studio de a o lua razna pe aratura demagogiei in loc dea raspunsuri la intrebari concrete. Noi il intrebam pe politician daca afara ploua si el raspundea ca Puterea duce tara de rapa, ca democratia e in mare primejdie, ca interesul national e pus la indoiala, dar mai ales ca formatiunea din care facea parte sau pe care o conducea, ajungind la Putere, avea sa rezolve toate problemele mari si mici ale tarii.

Printre putinii politicieni care faceau exceptie de la regula deraierii se numarau Traian Basescu, Crin Antonescu, Elena Udrea, si chiar Victor Ponta. In rest, toti ceilalti politicieni bateau campii cu gratie, incredintati de consilierii lor, de consultantii lor, ca indiferent ce sunt intrebati, indiferent de ce se discuta, ei trebuie sa foloseasca prilejul aparitiei in direct pentru a promova programul partidului. La un moment dat, ne-am gandit chiar sa instalam pe masa din studio un clopotel, pe care unul dintre noi sa-l ia si sa-l agite, in clipa in care politicianul invitat se abatea de la minima datorie de fiinte umane de a nu face demagogie. Obiceiul acesta al cuvintelor mari, a caror folosire in imprejurari marunte nu face altceva decat sa le compromita, a reprezentat si reprezinta una din marile slabiciuni ale politicii romanesti. Eram convins ca e vorba de un narav postdecembrist, ivit poate si din mentinerea de dupa caderea comunismului a inclinatiei comuniste catre transformarea fiecarui fapt al vietii, fie el mare sau marunt, intr-un prilej de propaganda si agitatie in favoarea Partidului.

Recitind publicistica lui I.L. Caragiale, am descoperit insa ca naravul e in politica romaneasca de cand lumea. Si cum de cand lumea inseamna la noi de la debutul Romaniei moderne, altfel spus de la epoca lui Carol I, Caragiale a fost primul jurnalist exasperat de demagogia cuvintelor mari in imprejurari mici.

Link: http://www.cristoiublog.ro/gindul-de-vineri-18-mai-2018/

Bloguri, Bloggeri si Cititori