Cautare bloguri

Gindul de vineri, 3 noiembrie 2017

Ion Cristoiu

Data postare: 02.11.2017 18:45:16

Gindul de vineri, 3 noiembrie 2017

Cine nu invata sa scrie si sa citeasca in termen de trei zile de la afisarea acestei Ordonante va fi impuscat!

Intr-una din zile, deschizind intr-o doara cutia postala, am gasit pachetul cu cartea lui Hasek Aventures dans l Armée rouge, octobre 1918, varianta franceza a cartii semnate de celebrul creator al nu mai putin celebrului Svejk. Cartea e virita intr-un plic, dupa ce-a fost infasurata in hirtie de revista tip magazin frantuzesc. Nu mai tin minte cum am comandat-o. Promptitudinea primirii ma surprinde. Pentru a-mi reaminti ce si cum am comandat-o, deschid e-mailul. Descopar firma Crealivres din Franta, Carti de ocazie, vechi si noi. Ma pune dracu sa vad si ce alte carti au. Scriu Stalin si aleg doua carti despre Stalingrad. Scriu Rommel si aleg doua biografii ale Maresalului care a cucerit Gagestii. Spun, ma pune dracu, pentru ca ma costa timp, nu numai bani, comandarea lor de pe Internet. Trebuie sa-mi fac cont pe site-ul cu pricina – Hasek a fost ales de pe Amazon – si trebuie sa platesc prin Paypall. Norocul meu ca Paypall nu-mi ridica nici o problema, desi contul e de pe vremea lui Pazvante Chioru. Cartea lui Hasek a aparut la o editura necunoscuta mie, Les formes du secret, fara cuvenitele date de identificare ale oricarei carti. Aflu doar c-a fost data la tipar in martie 1979. Titlul in ceha lipseste. As fi vrut sa-l pun aici pentru o mai mare acuratete.

Editia franceza convoaca amanunte despre opera si autor. Constat astfel ca Jurnalul e neterminat, sfirsit brusc si cu niste puncte, puncte sugerate. A fost publicat in Tribuna, cotidian liberal praghez, intre 23 ianuarie – 13 martie 1921. Potrivit notei lamuritoare din final, textul marturiseste o experienta reala a lui Hasek.
Citez:
Mobilizat de armata austriaca in februarie 1915, Hasek profita de prima ocazie pentru a se lasa luat prizonier de Armata tarista (septembrie 1915) si se angajeaza in primavara lui 1916 in legiunile cehe ale armatei tariste pentru a lupta impotriva Austro-Ungariei. In primavara lui 1918, el intra in Armata Rosie si in octombrie al aceluiasi an e trimis la Bugulma de Sovietul militar de la Simbirsk.

Link: http://www.cristoiublog.ro/gindul-de-vineri-3-noiembrie-2017/

Bloguri, Bloggeri si Cititori