Cautare bloguri

Gindul de vineri, 5 ianuarie 2018

Ion Cristoiu

Data postare: 04.01.2018 20:48:43

Gindul de vineri, 5 ianuarie 2018

SRI in serialul de mare succes Divizia din Berlin: un amarit Serviciu de provincie a Lumii de azi

Interesat de productiile despre CIA, am urmarit pe HBO Go cele doua sezoane din serialul EPIX Berliner Station, tradus la noi impropriu Divizia din Berlin deoarece CIA are Statii si nu Divizii in diferite locuri din lume.

Primul sezon din Berlin Station se petrece in 2015. E anul in care CIA a fost prinsa cu mita-n sac spionind-o chiar pe Angela Merkel. E anul in care opinia publica mai sta sub impresia de uluiala produsa de dezvaluirile lui Edward Snowden in 2013 despre abuzurile NSA.
Cele doua realitati vor fi puse la lucru de producatori pentru a tese intriga plina de suspans a primului sezon din Berlin Station.

Ca si 24, serial care, desi se ocupa de o unitate de Contraterorism din Los Angeles, abordeaza realitatile mai putin de carte postala din orice Serviciu Secret din lume, inclusiv din CIA, Berlin Station ataca cele doua mari slabiciuni in lupta cu terorismul:
Mincatoria interna.
Birocratia paralizanta.
Aceste doua slabiciuni explica de ce, cu toate fondurile uriase acordate de statele occidentale Serviciilor secrete, teroristii pot declansa atentate cind vor si cind nu vor.

Birocratiei paralizante si mincatoriei interne li se adauga sacrificarea intereselor Agentiei de dragul intereselor personale, cele sexuale indeosebi (Sefa Operatiunilor murdare (COPS) din Berliner Station se culca cu un proprietar de bar caruia ii musamalizeaza dosarul, mizerie avind drept rezultat atentatul terorist de la Charlie Hebdo, directorul Statiei (COS) traieste cu secretara), mis-masurile (seful Statiei, in complicitate cu directorul adjunct (DCOS), trece pe statul de plata informatori fictivi, carora le incaseaza banii).

Mizeria din interiorul Statiei face obiectul scurgerilor din presa provocate de insiderul Thomas Shaw. Motivul pentru care ofiterul CIA s-a decis sa dea in git CIA va fi marturisit de acesta intr-un mesaj anonim, desi Daniel Miller, case officer trimis de Centru, il descopera in persoana unui alt case officer din Statie – Hector Dejean:

Link: http://www.cristoiublog.ro/gindul-de-vineri-5-ianuarie-2018/

Bloguri, Bloggeri si Cititori