Cautare bloguri

Gindul de vineri, 6 iulie 2018

Ion Cristoiu

Data postare: 05.07.2018 21:56:27

Gindul de vineri, 6 iulie 2018

Nae Ionescu: La noi, opinia publica nu opinia publica nu judeca, nu condamna, nu selecteaza, ci se comporta pasiv, inregistrind numai

Prezent cu ceva timp in urma la emisiunea Serviciul de noapte, realizata de Maria Toghina la Radio Romania Actualitati, in hotarele dialogului cu ascultatorii (dupa miezul noptii, astia da insomniaci!), am fost chestionat asupra a ceea ce un cliseu folosit de adversari, dar si de cei care ma simpatizeaza numeste inconsecventa pozitiilor mele de a lungul si de a latul postdecembrismului.

Drept raspuns am citat un articol din Nae Ionescu, in care marele nostru gazetar raspundea si el unei astfel de acuzatii, formulate printr-o intrebare somatie: Cu cine esti? Spatiul emisiunii nu ingaduia o prezentare mai larga a conceptiei despre presa a lui Nae Ionescu, unul dintre maestrii mei in materie de presa. Mi-am amintit insa ca scrisesem cindva un eseu despre gazetar. Cautindu-l prin foldere, l-am gasit si mi s-a parut, dupa o lectura fugara, bun de a fi reprodus acum si aici.

Editorialul Pentru mai multa claritate, semnat de Nae Ionescu in Cuvintul din 16 noiembrie 1929, da curs unei exasperari:

Meseria de gazetar – mai ales independent – nu e din cele mai usoare. Lumea e invatata sa te incadreze: al cui esti – sau, vorba lui Caragiale – cu cine votezi? Ca nu esti al nimanui, decit al lui Dumnezeu si al constiintei tale, asta nu poate intelege nimeni. Iti concede, daca vrei, ca ai putea fi al tau insuti: adica lucrind in interesul tau propriu. Dar al constiintei tale, adica lucrind pentru sfinta dreptate, cu frica de Dumnezeu si cu dragoste dezinteresata pentru treburile publice, – asta, o data cu capul, nu!

Link: http://www.cristoiublog.ro/gindul-de-vineri-6-iulie-2018/

Bloguri, Bloggeri si Cititori