Cautare bloguri

Gindul de vineri, 9 decembrie 2017

Ion Cristoiu

Data postare: 07.12.2017 20:37:59

Gindul de vineri, 9 decembrie 2017

A fost Regele Mihai santajat de rusi?

In scurtul, dar atit de bogatul meu popas la Moscova, pe drumul de la Bucuresti la Stalingrad, am zarit pe una dintre masutele din Ambasada noastra in Federatia Rusa un cartoi al carui titlu m-a facut sa tresar: Prizonieri de razboi romani in Uniunea Sovietica. Documente 1941-1956, editat de Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei, Institutul Diplomatic Roman, pe de o parte, si Agentia Arhivelor Federale ale Rusiei si Arhivele Militare de Stat ale Rusiei, pe de alta, aparut in 2013 la Monitorul Oficial.
Mai intilnisem volumul respectiv in casa unui demnitar, dar nu reusisem sa pun mina pe el.

In cele peste opt sute de pagini, format mare, ale volumului, sint reproduse documente de exceptie despre una dintre cele mai dureroase realitati romanesti din secolul al XX-lea:
Prizonieratul in Uniunea Sovietica al celor cazuti prizonieri pe frontul de Est.

Prezenta volumului la Ambasada Romaniei la Moscova se explica atit prin cei care cautasera documentele – istoricii Laurentiu Constantiniu, Ilie Schipor si Vitalie Varatic – cit si prin implicarea in intreprinderea de cercetare a ambasadorului roman in Federatia Rusa, excelenta sa Vasile Soare.

Dintre toate documentele din volum mi-a sarit in ochi, chiar de la simpla rasfoire, unul de valoare exceptionala pentru o preocupare a mea mai veche:
De a cerceta pariul lui Stalin de la un moment dat pe Carol al II-lea pentru incheierea unui Armistitiu cu tara noastra.

Urmare a acestei preocupari, am scris Adevarata moarte a lui Carol al II-lea, inclus intr-un volum de eseuri tiparit in 2011 la editura Adevarul. Bazat pe documente in exclusivitate, eseul aborda o realitate mai putin cunoscuta, daca nu chiar de loc cunoscuta din destinul lui Carol al II-lea dupa abdicarea din septembrie 1940:
Negocierile cu Moscova, prin intermediul ambasadorului rus in Mexic, Konstantin Umanski, in vederea unui Armistitiu dintre Romani si Uniunea Sovietica semnat in schimbul revenirii fostului Rege in fruntea tarii.

Link: http://www.cristoiublog.ro/gindul-de-vineri-9-decembrie-2017/

Bloguri, Bloggeri si Cititori