Cautare bloguri

Gindul de vineri, 9 martie 2018

Ion Cristoiu

Data postare: 08.03.2018 20:54:23

Gindul de vineri, 9 martie 2018

Despre cum arata Belgradul de acum 17 ani, in plin atac al avioanelor NATO

Sunt la Belgrad.
Nu fara o anume emotie. In urma cu 17 ani, in martie 1999, ma aflam la Belgrad, in timpul Razboiului declansat de NATO. Eram- cum sunt si acum – un inversunat adversar al acestui Razboi, pe care l-am numit si-l voi numi in veci drept unul de agresiune.

Reportajele mele de atunci despre Belgradul sub bombardament dau seama de aceasta stare de spirit.

Republic unul dintre ele impreuna cu promisiunea ca voi scrie un reportaj, la 17 ani de la prima calatorie (de atunci n-am mai fost la Belgrad) despre Marele Oras de azi, in plina pace.
Belgradenii sint, in acest moment, singurii oameni din Europa care urasc primavara. Primavara cintata de poeti: vazduh limpede, cer senin, luna stralucind pe bolta. I-a obligat la aceasta ciudatenie pe ei, suflete poetice, locuitorii unui oras care au dat Europei mari artisti, razboiul. Cer senin, vazduh limpede – toate elementele din care se compune primavara cea mai primavara, inseamna timp prielnic pentru atacurile de noapte ale avioanelor NATO. Nimic nu-i nelinisteste mai tare pe belgradeni decit constatarea ca vazduhul e limpede la ora inserarii. Si nimic nu-i linisteste mai mult decit o seara ce anunta o noapte ca de toamna: mohorita, cu nori josi, cu ploi, ceturi.

Cerul senin si vazduhul limpede sint aliatii dusmanului.
Cer innorat, ceata, ploaie sint aliatii sirbilor.
De acest adevar m-am convins in cele doua nopti petrecute, impreuna cu putinii jurnalisti romani ramasi la Belgrad sa transmita corespondente de la fata locului, pe acoperisul hotelului unde am stat: Platice.

In noaptea de marti spre miercuri a plouat. La un moment dat, cu tunete si fulgere. A fost – mi s-a spus – una dintre cele mai linistite nopti petrecute de belgradeni din 24 martie 1999, cind s-a declansat interventia NATO. Avioanele agresoare s-au multumit sa lanseze citeva rachete asupra unui aerodrom din imprejurimile orasului si apoi s-au intors la bazele lor. In alte locuri ale Serbiei, unde n-a plouat, avioanele au facut totul praf si pulbere.

Link: http://www.cristoiublog.ro/gindul-de-vineri-9-martie-2018/

Bloguri, Bloggeri si Cititori