Cautare bloguri

Gindul lui Cristoiu de miercuri, 29 mai 2019

Ion Cristoiu

Data postare: 28.05.2019 23:26:59

Gindul lui Cristoiu de miercuri, 29 mai 2019

Daca USR devine un adversar primejdios pentru Klaus Iohannis, e de asteptat ca Sistemul sa se napusteasca asupra USR

Un scrutin – si cu atit mai mult unul de rezonanta celui de duminica 26 mai 2019 – ar trebui sa stirneasca in partidele competitoare dezbateri profunde, de o luciditate nemiloasa ,despre rezultatele obtinute la acest examen. Chiar si cei care au obtinut rezultate bune prin raportare la rezultatele dobindite din examenele anterioare.
Asa cum am mai scris, desi teoretic fara miza, europarlamentarele din 2019 au fost un examen crucial pentru toti competitorii. Partidele mici sau nou infiintate au fost supuse examenului de supravietuire. Pro Romania, de exemplu, infiintata de Victor Ponta ca dezidenta la PSD (un fel de Gheorghe Bratianu fata de PNL-ul interbelic, evident, fara a avea cinstea de fiu din flori al lui Ionel Bratianu), a verificat daca e viabil. PMP a vrut sa vada daca mai poate rezista de unul singur sau trebuie sa se dizolve, cu Traian Basescu cu tot, in PNL. Pentru partidele mari europarlamentarele au fost prilej de a verifica sever cum stau in materie de capital politic. Si in alte tari ale Uniunii Europene scrutinul a fost un examen al capitalului politic in plan intern. Partidul lui Macron a fost invins de partidul lui Le Pen nu in privinta pozitiei fata de UE, ci in materie de situatie politica interna. In Ungaria n-a invins euroscepticismul, ci politica guvernamentala a lui Victor Orban.
In Romania, alegerile europarlamentare au fost cruciale pentru partide si din alte motive decit cele valabile in alte tari:
In decembrie 2016, PSD a obtinut o victorie iesita din comun la parlamentare, unica in postdecembrism. PNL a smuls cu greu un scor de supravietuire. Din decembrie 2016 pina in mai 2019 au trecut doi ani. Doi ani definiti prin campania dusa de adversarii PSD din politica, din presa, din societatea civila, din Servicii, ca partidul de guvernamint nu mai are suport popular; o campanie eficienta si pentru ca in jurul PSD s-a creat o galagie exagerata diversionist pentru a trece drept ostilitate nationala. Daca privim lucizi scandalurile numite hartuirea liderilor PSD de protestari vom descoperi ca numarul furiosilor e mic, dar prin consecventa actiunea lor a parut mare, ca unele scandaluri erau inevitabile in conditiile unei Romanii cu multi insi care aun idei fixe, si mai ales in conditiile unei exagerate amabilitati chiar din partea liderilor PSD.

Link: https://www.cristoiublog.ro/gindul-lui-cristoiu-de-miercuri-29-mai-2019/

Bloguri, Bloggeri si Cititori