Cautare bloguri

Institutul Mises Romania

Limk: https://mises.ro/

Descriere: libertarieni in Romania? Poate cred ca e acelasi lucru cu libertinii !

Ultimele postari

 • Data postare: 24.08.2018 10:26:55

  blog-mania.ro postare Institutul Mises Romania

  Vrem spitale, nu catedrale?

  Biserica a contribuit cu doi lei la fiecare 10 lei investiti in noua Catedrala - titlul unui articol aparut zilele trecute in presa, menit mai curand sa incurce decat sa clarifice si folosit in mod vadit pentru a confirma prejudecatile multor romani (mizand probabil ca nu vor trece mai departe la lecturarea textului) cu privire la cler, si anume: Biserica este principalul spoliator (sau spoliatorul nelegitim?), nu statul. In text, aflam ca, de fapt, 80% din cheltuieli au fost suportate prin finantare de la bugetele central si locale, cat si din donatiile (private) ale credinciosilor. Acum, desi suntem de acord ca Biserica nu ar trebui sa primeasca finantare sub nici o forma de la stat, sunt totusi interesante presupozitiile subiacente din articol si, credem noi, din mintea multor oameni din Romania, cu precadere a celor ce fac parte din categoria tinerilor frumosi si liberi.

  Link: https://mises.ro/1244/vrem-spitale-nu-catedrale

 • Data postare: 20.08.2018 08:35:31

  blog-mania.ro postare Institutul Mises Romania

  O priveliste placuta

  Sa incepem ziua cu o priveliste placuta! In imagine, captura unui mesaj de la cineva care a dorit sa ramana anonim. Textul din imagine este acesta:

  Asta seara am iesit cu Mama in parc. Trecem pe langa un baiat asezat pe o banca, citind o carte, cu un semn de carte elegant atarnand in afara. Ma uit mai bine… Actiunea Umana. Mama (care inca nu stie cartea, spre rusinea mea) mai face citiva pasi si zice: rar mai vezi astazi pe cineva cu o carte! Si ce carte!, zic… Mai era acolo dupa ce am facut turul lacului, cred ca a stat pana s-a lasat intunericul…

  Lumea e mica si cartea e mare. Azi ne putem gandi cu optimism ca, intr-un orizont de timp nu prea indepartat, o masa critica de romani va face sa avem o tara mai ca in Mises.

  Link: https://mises.ro/1243/o-priveliste-placuta

 • Data postare: 17.08.2018 11:47:20

  blog-mania.ro postare Institutul Mises Romania

  Multumiri sustinatorilor Actiunii Umane

  Acum, ca putem lua o pauza de la livrarea comenzilor pentru Actiunea umana, a venit momentul sa multumim celor care ne-au sustinut in realizarea acestui proiect foarte important, cel mai important al Institutului Mises Romania.

  In primul rand, multumim celor care ne-au donat 2% din impozitul pe venit. Fara acesti bani redirectionati catre noi ne-ar fi fost mult mai greu. Importanta unor sume mai mari sau mai mici, donate constant si chivernisite bine, nu poate fi subestimata. Ne-au ajutat mult si am dori sa multumim nominal celor care au donat, dar nu avem aceasta posibilitate. Dupa cum probabil stiti, vedem doar din ce zona fiscala provin banii redirectionati, nu si de la cine.

  Multumim si celor care au contribuit cu bani pentru finantarea costurilor de tipar, dar au dorit sa ramana anonimi.

  Apoi, in ordine alfabetica, acestia sunt oamenii si organizatiile care au inteles importanta aparitiei tratatului misesian in limba romana si au facut un efort material punctual pentru a ne ajuta:

  Sorin Anagnoste

  Szabolcs Balázs

  Octavian Badescu

  Savian Boroanca

  Clubul libertatii

  Emilian Crihana, Altdorf Tehnik

  Radu George Isaic

  Dan Masca, Reea

  Dragos Manac

  Camen Elena McCaffrey

  Radu Cristian Musetescu

  Claudiu Nasui

  Dragos Visan

  Unii dintre ei ne-au ajutat pentru prima data in acest proiect, altii sunt vechi suporteri ai Institutului Mises, care au fost si ne sunt alaturi in ceea ce intreprindem. Multumiri si felicitari pentru ca fac parte din aceasta carte fundamentala!

  O mentiune speciala pentru Dragos Manac, sustinator care dintr-o eroare regretabila nu se regaseste in editia tiparita. Corectam eroarea incepand cu aceasta postare si in editiile viitoare.

  Speram ca numarul celor ce ne sunt alaturi sa creasca odata cu lista noastra de publicatii si actiuni, si cu raspandirea ideilor sanatoase despre economie si libertate in Romania si printre romani.

  Link: https://mises.ro/1242/multumiri-sustinatorilor-actiunii-umane

 • Data postare: 06.08.2018 12:01:22

  blog-mania.ro postare Institutul Mises Romania

  Actiunea umana este pe stoc!

  [ACTUALIZARE 6 august 2018: Cartea a iesit de la tipar si este disponibila. Incepem livrarile de azi, iar pentru ridicare personala din Bucuresti aveti doua locuri:

  Calea Calarasilor 161, incepand de marti, 7.08.2018, dupa programul afisat aici pe site si

  Str. Aurel Vlaicu 47 (Ceai la Vlaicu), zilnic intre orele 17:00 - 22:00.]

  Actiunea umana este la prima sa editie tiparita, in limba romana.

  Am asteptat foarte mult acest moment si acum avem o carte de colectie care se ridica la inaltimea asteptarilor: are 15,5 * 23,5 cm, 976 de pagini, coperta cartonata, legata in panza Imperial 4690 dark blue cu imprimare folio aurie, cusuta, cu forzat bleumarin, cu tres auriu, impachetata individual. La interior are o hartie crem/chamoise de cea mai buna calitate, pentru ca ne-am dorit sa va punem la dispozitie un obiect care sa satisfaca intelectual si estetic.

  https://mises.ro/librarie/cumpara/actiunea-umana

  Link: https://mises.ro/1241/ac%C8%9Biunea-umana-este-pe-stoc

 • Data postare: 04.08.2018 09:19:59

  blog-mania.ro postare Institutul Mises Romania

  Libertatea de expresie si scandalul placutelor

  Evenimentul recent, in care o persoana a gasit o metoda neortodoxa de a protesta prin utilizarea unor placute de inmatriculare personalizate cu un mesaj ofensator la adresa partidului de guvernamant, a impartit, in general, opinia publica in doua tabere. Pe de o parte sunt cei care considera ca orice metoda de exprimare, oricat de indecenta, este acceptabila intrucat este vorba de un protest (non-agresiv), de exprimarea unei frustrari, a unor doleante. A doua pozitia este aceea ca, indiferent de justetea cauzei, gestul persoanei respective a fost unul extrem, vulgar si inacceptabil. Prin umare se naste imediat intrebarea: ce anume este dreptul la libera exprimare? Ce limite are? Are vreuna?

  Im opinia mea, ambele tabere gresesc in pozitiile pe care le adopta. Amandoua se afla in eroarea de a considera libera exprimare un drept de sine statator. Insa, cum exprimarea este o actiune, care, ca orice alta actiune umana, presupune utilizarea de mijloace (resurse) rare, se pune intrebarea cum este legitim sa fie alocate aceste resurse si de catre cine? Tomai aici apare problema domeniului public, care, ca orice resursa detinuta in comun, este caracterizat de non-excludere si non-rivalitate. Aceasta inseamna ca orice incercare de a exclude pe cineva de la utilizarea resursei ii afecteaza, implicit, si pe ceilalti utilizatori. In plus, stim bine ca resursele detinute in comun sunt condamnate adesea la tragedia comunelor - daca fiecare se foloseste de ele cum pofteste, costurile sunt suportate solidar de catre intreaga comunitate, necorelat cu beneficiile extrase. Cu alte cuvinte, revenind la libertatea de expresie, oricine este liber, in principiu, sa injure, sa afiseze semne ofensatoare pe domeniul public, ramanand ca restul sa manifeste toleranta, adica sa suporte costurile. Atentie, nu vorbim de costuri pecuniare (desi acestea nu sunt excluse), ci, mai degraba, de costuri psihologice sau de natura non-monetara.

  Celor care se opun unor astfel de manifestari, si care cer respectarea unor standarde morale minimale in exprimarea publica, nu le ramane decat sa pledeze pentru reglementarea spatiului public intr-o maniera uniforma, one size fits all, prin care sa obtina decenta si civilitate cu forta. In cazul acesta avem o dilema inversa - cei care doresc sa adreseze insulte guvernantilor se afla sub tirania moralistilor. Observam, deci, ca situatia de care pe care dintre cele doua tabere nu se poate rezolva decat politic prin dobandirea puterii de catre una din parti, care sa o sileasca pe cealalta sa se conformeze. Un deznodamand vadit nesatisfacator, cel putin privit prin lentila libertariana.

  Problema fundamnetala, asa cum am amintit, este ca libertatea de expresie este clamata a fi un drept. Ori, Rothbard argumenteaza convigator in Etica libertatii ca nu putem vorbi despre drepturi ale omlui care sa fie divortate de dreptul de proprietate.

  There is no extra ‘right to free speech’ or free press beyond the property rights that a person may have in any given case.

  Asadar, este un nonsens sa discutam despre cine ce are dreptul sa spuna pana nu contextualizam: pe proprietatea cui sa o faca? Cu resursele cui? Este de domeniul evidentei ca o persoana nu are dreptul sa intre in casa alteia si sa se exprime liber adresandu-i injurii. Cu toate astea, ne scapa din vedere acest aspect aproape axiomatic atunci cand discutam despre spatiul public.

  Asa stand lucrurile, orice incercare de a limita sau, din contra, de a liberaliza pana la extrem formele de exprimare de pe domeniul public, se va confrunta mereu cu acuze, pe buna dreptate, ca este arbitrara si tributara diverselor interese politice. Acest lucru nu este insa o consecinta a incalcarii reale a vreunui drept de exprimare (cel putin nu a priori), ci esecul clarificarii drepturilor de proprietate care sa poata lamuri, la randu-i, ce este permis si ce nu. Sfera morala si cea etico-juridica nu su

  Link: https://mises.ro/1240/libertatea-de-expresie-si-scandalul-placutelor

 • Data postare: 01.08.2018 20:02:07

  blog-mania.ro postare Institutul Mises Romania

  Monopolul: prapastia dintre Politie si serviciile politienesti de calitate

  Scandalul recent legat de placutele injurioase ale masinii din Suedia si declaratia brutala a purtatorului de cuvant al Brigazii Rutiere sunt o noua oportunitate pentru a aduce in discutie principala sursa a frustrarii populare legate de serviciile - nu doar deficitare, ci chiar nocive cateodata, cu calitate de rele economice - oferite de Politia Romana.

  Aceasta principala sursa nu este calitatea oamenilor din Politie, adeseori ireprosabila, ci modul in care este organizata. Aceasta sursa este monopolul. In absenta lui, cand serviciile unei organizatii de tip Politie ne dezamagesc crunt, in afara unor recenzii negative care sa contribuie la precizarea cat mai fina a reputatiei acelei organizatii, nu ne ducem la popa sau la rude, decat poate daca popa sau rudele ofera si ele, competitiv, pe piata, tipul de servicii de protectie pe care oricine ar fi liber sa le ofere. Asa cum ne mutam cererea de la o firma de curierat la alta, sau de la un provider de internet la altul, sau cum ne luam copiii de la o gradinita la alta, sau cum renuntam la un asigurator in favoarea altuia, ar trebui sa fim liberi sa contractam spectrul complet de servicii de securitate in regim competitiv.

  Scoaterea unei categorii atat de importante de servicii de sub regimul monopolist in care sunt oferite este o tema veche. Ceea ce avem acum nu este nici pe departe o situatie cu adevarat competitiva intre Politie si alte firme de securitate.

  Gustave de Molinari, economistul francez adept al pietei libere din secolul al XIX-lea, a fost cel dintai care si-a imaginat si a recomandat o piata libera in domeniul protectiei politienesti. Molinari anticipa ca, in cele din urma, vor exista mai multe agentii de politie private, coexistand laolalta […]

  Fara alte cuvinte, va recomand capitolul dedicat de Rothbard politiei, dreptului si tribunalelor, in Manifestul liberal:

  In apararea libertatii naturale

  Link: https://mises.ro/1239/monopolul-prapastia-dintre-poli%C8%9Bie-%C8%99i-serviciile-poli%C8%9Biene%C8%99ti-de-calitate

 • Data postare: 19.07.2018 16:29:55

  blog-mania.ro postare Institutul Mises Romania

  Actiunea umana are bun de tipar

  Dragi prieteni si sustinatori,

  Cu satisfactie va anuntam ca tratatul Actiunea umana este cu inca un pas mai aproape de voi. Asteptam cu nerabdare sa-l punem in mainile si rafturile cititorilor!

  Pentru precomenzi, va asteptam in Libraria Mises.

  Link: https://mises.ro/1238/ac%C8%9Biunea-umana-are-bun-de-tipar

 • Data postare: 09.07.2018 14:40:23

  blog-mania.ro postare Institutul Mises Romania

  Unde sa distribuim gratuit Actiunea umana?

  Cu sprijinul unui sustinator, vrem sa trimitem 20 de volume Actiunea umana in tara, pentru a fi la dispozitia celor care nu si-ar permite cartea, dar care ar citi-o in limba romana. Ne gandim la reteaua de biblioteci locale: orasenesti sau judetene. Sau la bibliotecile unor licee. Nu va fi singurul titlu pe care il distribuim, cel mai probabil va fi un pachet care va contine si alte titluri editate de Institutul Mises si alte edituri similare. Si speram sa nu fie doar 20 de destinatii, dar acesta este un inceput. Asteptam idei si sugestii. Cum sa facem astfel incat maximizam potentialul de lectura al Actiunii umane?

  Campania Deveniti parte din carte se va incheia in curand, pentru ca vrem sa trimitem cartea la tipar. Cu cat ne apropiem mai repede de numarul propus de carti comandate in avans, cu atat mai repede o trimitem.

  Vom multumi in carte si celor care ne sustin altfel sau in conditii diferite fata de ce propunem noi in campanie, deci nu ezitati sa ne contactati.

  https://mises.ro/librarie/cumpara/actiunea-umana/

  Puteti raspune in comentarii aici, sau pe facebook.

  Link: https://mises.ro/1237/unde-sa-distribuim-gratuit-ac%C8%9Biunea-umana

 • Data postare: 30.06.2018 14:43:43

  blog-mania.ro postare Institutul Mises Romania

  Actiunea umana - Deveniti parte din carte!

  In 2018, Institutul Ludwig von Mises Romania implineste 17 ani de la infiintare. Nu este un numar rotund, dar va ramane unul de hotar pentru noi. Anul acesta vom aduce la implinire cel mai important proiect al Institutului, proiectul in jurul caruia s-a fondat si s-a inchegat activitatea noastra.

  Este vorba de publicarea volumul tiparit Actiunea umana, tratatul de teorie economica si magnum opus-ul lui Ludwig von Mises.

  Acest proiect are o istorie lunga. Dan Cristian Comanescu a facut un efort constant si dezinteresat, cu misiunea de a raspandi ideile lui Ludwig von Mises, ale Scolii austriece si ale liberalismului. Traducerea sa, pe care o puteti vedea intr-o prima versiune pe mises.ro, straluceste prin fidelitatea fata de textul original, precizia terminologica si proprietatea conceptelor. Eruditia si acribia care il caracterizeaza pe traducator se fac simtite intr-o romana cursiva, concisa si echilibrata. Volumul tiparit va va oferi cea de-a doua editie a traducerii, revazuta.

  Mihai-Vladimir Topan este cel care prefateaza volumul, cu autoritatea pe care o are in calitate de continuator al seminarului avansat si profesor al noilor generatii de studenti ai lui Mises si ai Actiunii umane. Cartea are un index elaborat de Bettina Bien Greaves, tradus si adaptat de Tudor Gherasim Smirna, care s-a ingrijit si de aspectele editoriale. Alaturi de noi sunt, bineinteles, nenumarati cei care au pus umarul in fel si chip la acest proiect.

  Am asteptat foarte mult acest moment si ne dorim sa fie unul perfect. Vrem ca editia tiparita sa fie una cat se poate de ingrijita. Cartea va avea 15,5 * 23,5 cm, in jur de 980 de pagini, coperta va fi cartonata, legata in panza Imperial 4690 dark blue cu imprimare folio aurie, cusuta, cu tres rosu, impachetata individual. Bineinteles, va avea la interior o hartie de cea mai buna calitate, pentru ca ne dorim sa va punem la dispozitie un obiect care sa satisfaca intelectual si estetic.

  Dar, tot acest efort este costisitor: tiparirea va necesita sume serioase, care sunt mai mari in functie de hartia folosita, iar la acestea se adauga costuri de distributie si multe altele.

  De aceea, va invitam sa faceti precomenzi ale cartii la pretul initial de 90 sau 100 de lei, in functie de hartia de interior aleasa. Astfel, vom avea finantare si o idee despre cat de mare este cererea initiala.

  Deveniti parte din carte!

  Pentru sustinatorii nostri cei mai capabili si dornici sa ajute la raspandirea Actiunii umane, am lansat campania Deveniti parte din carte!

  Aceasta campanie ofera posibilitatea includerii, pe verso-ul paginii de titlu a cartii, a numelor sustinatorilor carora le vom multumi pentru sprijin. Vor fi pe acea pagina acei care fac o precomanda minima de 10 exemplare din Actiunea umana si firmele pentru care se face o precomanda minima de 30 de exemplare.

  O carte de anvergura tratatului misesian poate avea o viata de cateva zeci sau sute de ani. Aveti sansa de a face parte din prima editie tiparita a Actiunii umane in limba romana. Asa cum spunea Mhai-Vladimir Topan in prefata,

  Actiunea umana este cea mai importanta realizare a lui Mises. Sunt abordate dintr-o perspectiva unitara, integrata, toate problemele economice importante. Edificiul teoretic al economiei apare pentru prima data intreg, arhitectonic construit, chiar daca loc de completari, adaugiri, aprofundari fireste ca ramane intotdeauna. Pentru Murray Rothbard, acest tratat este izbanda, reusita in materie de economie; si totodata, este si biblia economica a omului civilizat. [ ] Joseph Salerno spune undeva ca importanta scrierii acestui tratat nu trebuie subestimata. Practic a facut cu putinta mentinerea Scolii austriece si renasterea ei dupa razboi.

  Cei interesati sa fie parte din carte pot face direct o prec

  Link: https://mises.ro/1236/Actiunea-umana%E2%80%93Deveniti-parte-din-carte

 • Data postare: 13.04.2018 19:44:06

  blog-mania.ro postare Institutul Mises Romania

  David Friedman: o abordare liberala (libertariana) a educatiei

  David Friedman, fiul laureatului premiului Nobel pentru economie Milton Friedman, este profesor de drept la Universitatea Santa Clara. A absolvit Universitatea Harvard, unde a studiat chimie si fizica, apoi a obtinut titlul de doctor in fizica la Universitatea din Chicago si a predat economie si drept la mai multe universitati americane fara sa detina o diploma de studii in aceste domenii. David Friedman este autor a numeroase carti foarte populare, dintre care amintim The Machinery of Freedom (1973), Hidden Order: The Economics of Everyday Life (1996), si Future Imperfect (2008).

  ***

  In data de 19 aprilie, de la ora 18, la Universitatea Romano-Americana din Bucuresti, David Friedman va tine conferinta Market Failure, Considered as an Argument both For and Against Government. Publicam mai jos un fragment din cartea lui, The Machinery of Freedom: Guide to a Radical Capitalism (editia a treia, 2015)

  Modelul conventional de scolarizare cu 12 clase (K-12) se bazeaza pe doua ipoteze. Prima este ca, din multimea informatiilor despre lume, exista o submultime de cunostinte potrivita ca marime pentru a umple programul celor 12 clase, pe care fiecare copil ar trebui sa o invete sau care, cel putin, ar trebui sa fie predata. A doua este ca maniera in care trebuie educati copiii este aceea de a-i pune sa stea in banca si de a le spune lucrurile pe care o anumita autoritate, de obicei profesorii si manualele, au decis ca ar trebui sa le cunoasca.

  Prima ipoteza este, cred, gresita si imposibil de sustinut. Majoritatea oamenilor vor considera abilitatea de a citi, de a scrie si de a face calcule aritmetice ca fiind utila. Cei mai multi nu vor gasi folositoare trigonometria. Geometria si algebra, ca parte a curriculumului standard, vor fi utile pentru unii, dar statistica sau teoria probabilitatilor, care de obicei nu sunt predate, vor fi mai utile pentru altii. Biologia este o disciplina interesanta, dar nu este clar daca volumul de biologie pe care majoritatea elevilor il invata in liceu este mai folositor decat economia pe care ar putea sa o invete in schimb. Istoria americana ofera cateva lectii utile, desi, avand in vedere abordarile partinitoare inevitabile, unele dintre lectiile predate nu vor fi probabil adevarate. Dar istoria romana, istoria greaca sau istoria britanica sunt la fel de importante. Si, ca dovada despre cat de multa istorie stiu elevii, omul care este, la momentul la care scriu, vicepresedintele Statelor Unite, a afirmat intr-un interviu televizat ca atunci cand piata de capital s-a prabusit in timpul Marii Depresiuni, F. D. Roosevelt s-a prezentat la televiziune pentru a se adresa natiunii. In 1929, cand s-a produs Marea Depresiune, era insa presedinte Herbert Hoover, iar televizoarele inca nu prea aparusera.

  Ca dovada suplimentara despre cat de putin invata de fapt elevii din ceea ce li se preda, sa va spun experienta sotiei mele care preda geologie ca asistent in facultate. Era la VPI, cea de-a doua cea mai buna universitate de stat din Virginia, ceea ce insemna ca studentii ei proveneau din grupul celor mai buni 25% absolventi de liceu. O minoritate semnificativa dintre ei nu stia ca volumul unui corp rectangular este egal cu lungimea ori latimea ori inaltimea.

  Cea de-a doua ipoteza este de asemenea gresita. Dupa cum stiu toti studentii si majoritatea profesorilor, consecinta fireasca a politicii de a face pe cineva sa studieze ceva ce nu este interesant este aceea ca studentul invata pe de rost atat cat este necesar pentru a trece cursul, dupa care uita cat mai repede tot ce a citit.

  Oamenii invata mult mai usor lucrurile pe care chiar doresc sa le invete.

  Nu doar ca presupunerea despre modul in care invata copiii este gresita, dar ea ii si invata pe acestia o lectie periculoasa - aceea ca maniera de descoperire a adevarului este invata

  Link: https://mises.ro/1235/david-friedman-o-abordare-liberala-libertariana-a-educa%C8%9Biei

Bloguri, Bloggeri si Cititori