Cautare bloguri

Ion Cristoiu

cristoiu

Link: http://www.cristoiublog.ro

Descriere: maestru ziarist care a trecut de la opinii pro-securiste privind revolutia din 89 si gaini care nasteau pui vii la a fi promotor al luptei anti-sistem de pe pozitii conservatoare

Ultimele postari

 • Data postare: 19.03.2018 20:20:11

  blog-mania.ro postare Ion Cristoiu

  Gindul de marti, 20 martie 2018

  Interviul cu Sebastian Ghita  sau  Lumea unde si Marea Teroare se face cu lautari

  Difuzarea primelor episoade din cele sase in cite a fost interviu de patru ore luat de mine la Belgrad lui Sebastian Ghita (asa cum mai scris, interviul nu-mi mai apartine, e a ziarului care l-a solicitat - Evenimentul zilei) a fost pentru presa noastra un turnesol. Mult mai importanta decit dezvaluirile deja facute sau care vor fi facute in cadrul serialului, ramine dezvaluirea marilor slabiciuni ale presei noastre. In orice alt loc din lume, dezvaluirile lui Sebastian Ghita ar fi fost verificate, sporite cu dezvaluirile proprii ale fiecarei publicatii, comentate de publicisti, sociologi, istorici, asa cum se intimpla si trebuie sa se intimple cu acest gen de Memorii.| Spusele lui Sebastian Ghita au valoarea unor memorii despre o perioada mai mult sau mai putin trecuta din istoria noastra postdecembrista si, ca orice memorii (inutil sa mai invoc aici insemnarile lui Constantin Argetoianu, jurnalul lui Carol al II-lea, interviurile Regelui Mihai despre Lovitura de la 23 august 1944), ele exprima punctul de vedere al autorului, daca nu chiar si interesele acestuia. A le  lua altceva decit ceea ce sint - un punct de vedere subiectiv asupra unor oameni si asupra unor evenimente - ar fi o enorma greseala, tinind inainte de toate de minima cultura generala. Astfel de confesiuni - scrise sau rostite -, in genul celor facute de Elena Udrea, Victor Ponta, Traian Basescu, Alina Bica, despre ceea ce s-ar putea numi Obsedantul deceniu II, trebuie verificate critic, raportate la alte dezvaluiri si la datele de Istorie, dupa care, in masura in care exprima realitatea, comentate ca adevaruri istorice. Nu in ultimul rind, asa cum ne invata Marcel Proust, fondatorul prozei zise si subiective, interviul luat de mine da seama si de felul de a fi al lui Sebastian Ghita. Urmarit cu buna credinta, dar mai ales cu libertatea de a nu fi incazarmat, materialul difuzat pina acum tradeaza un personaj sfisiat de disputa dintre tentatia de a fi interesant prin dezvaluiri de senzatie si  prudenta dictata de negocierile pe care - eu cel putin sint sigur de asta - le-a dus si le duce. Vineri seara, dupa emisiunea cu Victor Ciutacu de la Romania Tv, am stat de vorba cu Eugen Chelemen, directorul editorial al postului, despre ceea ce eu am descoperit cu uluire a fi tulburarea neobisnuita provocata de un simplu interviu. Dumnezeule! am exclamat, e doar un interviu, unul dintre numeroasele interviuri luate de mine in 50 de ani de activitate si bag seama ca e comentat de parca as fi scris Razboi si pace si de parca ar fi fost Raspunsul Guvernului Roman la ultimatul sovietic din iunie 1940.

  Link: http://www.cristoiublog.ro/gindul-de-marti-20-martie-2018/

 • Data postare: 18.03.2018 21:05:53

  blog-mania.ro postare Ion Cristoiu

  Gindul de luni, 19 martie 2018

  Daca vrea sa-l credem, Sebastian Ghita trebuie sa dea publicitatii nu numai poza cu Codruta Kovesi, dar si filmul Petrecerii de la Ploiesti!

  Am mai scris si am mai zis ca Binomul SRI-DNA a angajat de-a lungul timpului pentru unitatile militare din Divizia presa persoane lipsite de o minima inteligenta jurnalistica. Faptul e tipic presei inregimentate si, prin asta, explicabil. Ca si politicienii, sergentii majori mesianici, noii moguli ai presei, vad in jurnalisti niste simple basici in care e suficient sa sufli pentru ca automat sa se umfle. Prin urmare, sergentii majori mesianici nu sugereaza, ci dicteaza, nu dau indicatii generale, lasind caporalilor libertatea de miscare, ci ordine pe unitate care trebuie indeplinite pina la ultima cusatura. Asa se face ca in timp ce in presa independenta, fie ea si cu patroni oameni de afaceri, vei intilni acelasi subiect tratat diferit de la un jurnalist la altul, si mai ales cu subtilitate, chiar daca pozitia de principiu e aceeasi, in Presa Diviziei Presa vei descoperi acelasi mesaj de parca televiziunile de stiri si site-urile le-ar fi copiat de la unul la altul, difuzat concomitent sub puterea Ordinului pe Unitate. Sintagma TVR a dat pe banii nostri un interviu cu penalul Ghita a fost rostita sau scrisa fara nici o nuanta, si la Realitatea Tv, si la Digi Tv, si al Ziare.com si la Pagina de media, ca sa dau doar citeva exemple de Unitati Militare din Presa. Spre deosebire de alte provocari ale realitatii, supuse smecheriei cu stirea care nu exista pentru noi, interviul n-a putut fi trecut sub tacere, desi Realitatea Tv, Digi Tv, Ziare.com, n-au dat nici o stire dintre cele nascute de interviu (semn al prostiei profesionale, nici macar cele favorabile sergentilor majori mesianici!). Unitatile militare sint tot ce poate fi mai straniu in presa, domeniu presupus al indepedentei de gindire si, mai ales, a personalitatilor accentuate, care refuza tunica si bocancii. Asa se explica aberatia de a ataca interviul dat de Sebastian Ghita fara a fi difuzat un singur fragment din el, astfel ca telespectatorii si cititorii s-au pomenit ca se scrie si se vorbeste cu minie proletara despre ceva de care n-au habar. Un astfel de atac a fost cel privind legendara fotografie cu Codruta Kovesi zburdalnicindu-se in petrecerea de 7 ore de la crama omului de afaceri Sebastian Ghita.

  Link: http://www.cristoiublog.ro/gindul-de-luni-19-martie-2018/

 • Data postare: 18.03.2018 00:11:44

  blog-mania.ro postare Ion Cristoiu

  Gindul de duminica, 18 martie 2018

  Toti sefii institutiilor de forta care au alcatuit Statul paralel au fost scosi din jos de catre Codruta Kovesi, care a ramas astfel singura supravietuitoare din Echipa. Ii va veni si ei rindul sa plece?

  Potrivit unui unei vesti difuzate de intreaga presa, vineri, 16 martie 2018, CSM a trimis la Cotroceni Raportul privind avizul Sectiei Procurori in cazul propunerii ministrului de Justitie Tudorel Toader de revocare din functia de procuror sef al DNA a Laurei Codruta Kovesi. Presedintele a declarat in mai multe rinduri ca va lua o decizie privind revocarea, numai dupa ce va primi Raportul CSM. Raportul CSM a ajuns la Cotroceni. Sintem siguri de asta, chiar daca Administratia prezidentiala n-a anuntat ca l-a primit, deoarece, in aste vremuri moderne, un plic nu mai e trimis de la o institutie la alta prin cineva care trebuie sa mearga pe jos si sa se opreasca din cind in cind pentru a da cu batul in ciinii de prin mahalale. Fireste, potrivit procedurilor, Raportul va fi dat departamentelor de specialitate ale Presedintiei, pentru a intocmi un Raport, cel pe baza carui Klaus Iohannis va decide in chestiunea revocarii. Chiar daca la Cotroceni ritmul vietii urmeaza ascultator ritmul vietii lui Klaus Iohannis, ritm caruia i-am putea spune Sontinc-sontic, procesul declansat de Tudorel Toader a ajuns in faza finala. S-au indeplinit toate procedurile pentru a fi luata, in fine, o decizie in cazul Codruta Kovesi. Pe cristoiublog.ro din 10 septembrie 2016, publicam sub titlul Codruta Kovesi si-a executat pe mai toti fostii colegi din institutiile de forta. Au mai ramas citiva in picioare. Cine va urma? un comentariu despre institutiile de forta care au condus Romania sub forma Statului Paralel incheiat astfel: Asistam la un moment unic in istoria Romaniei moderne: Cei care sub presedintia lui Traian Basescu au fost sefii institutiilor de forta din Romania, alcatuind o echipa nu numai la munca, dar si la petreceri, au fost sfisiati pe rind de unul dintre ei: Codruta Kovesi. Dupa publicarea dezvaluirilor m-am pomenit cu aceasta fotografie.

  Link: http://www.cristoiublog.ro/gindul-de-duminica-18-martie-2018/

 • Data postare: 16.03.2018 23:25:40

  blog-mania.ro postare Ion Cristoiu

  Gindul de simbata, 17 martie 2018

  EXCLUSIV: Din culisele "punerii sub acuzare" a lui Liviu Dragnea in Brazilia

  Text si foto de Traian Horia Publicatia din S?o Paolo care il acuza pe liderul politic roman are un reprezentant in staff-ul Fundatiei Open Society, a "filantropului" George Soros, iar procurorul brazilian Wagner Barbosa este implicat intr-o campanie "anti-coruptie", denuntata ca introduce metode ale CIA pentru "eficientizarea obtinerii de informatii" de la acuzati Pe 9 martie 2018, presa relua o informatie data publicitatii de grupul Rise Project Romania, conform careia liderul politic din Romania, Liviu Dragnea, ar fi "suspect" intr-un dosar de spalare de bani, instrumentat de procuratura braziliana. Neindoielnic, articolul in sine i-a trezit amintiri placute finantatorului nord-american George Soros, care nu este chiar strain de Brazilia - participant la chefuri in Rio de Janeiro si proprietar de actiuni (inca de la finele lui 2016) la Petroleo Brasiliero SA (Petrobras) - prin Soros Fund Management LLC. Potrivit "activistilor" de la Bucuresti, un procuror federal numit Carlos Wagner Barbosa Guimar?es, declarase pentru Rise Project si pentru colegii brazilieni de la ziarul "Folha de S?o Paolo" ca in cazul respectiv "sunt investigate doua cazuri distincte: furtul de bani publici romanesti de care se ocupa autoritatile din Romania si cel de spalare de bani care ii priveste pe brazilieni". Pe scurt, "penalul" Dragnea era "suspectat" ca ar fi investit (prin intermediari) in proprietati din Brazilia folosind "bani negri" obtinuti in Romania. Nici in Brazilia, nici in Romania nu exista o sentinta judecatoreasca intr-o astfel de cauza, asa incat suficienta procurorului brazilian de a se ante-pronunta era cel putin neprofesionista si ridica semne mari de intrebare. Prudent, Wagner Barbosa adauga ca "daca sunt descoperite dovezi ca romanii au spalat bani in statul (brazilian- n.n.) Ceara, atunci acestia vor fi adusi si in fata justitiei braziliene". Cum banii nu sunt "spalati" cu sapun

  Link: http://www.cristoiublog.ro/gindul-de-simbata-17-martie-2018/

 • Data postare: 15.03.2018 20:43:10

  blog-mania.ro postare Ion Cristoiu

  Gindul de vineri, 16 martie 2018

  PNL sau viziunea bolsevica asupra presei

  Un cliseu de istorie literara spune ca opera capata la un moment dat un destin propriu, care scapa minimului control al autorului. Vineri, 9 martie 2018, i-am luat lui Sebastian Ghita, la Belgrad, un interviu de patru ore, cerut de Evenimentul zilei. Dan Andronic, in calitate de director al ziarului, devenit producator, a manageriat intreprinderea jurnalistica. Prin ziar, el a cumparat bilete de avion, a luat locuri la hotel, a negociat cu Sebastian Ghita (n-am mai vorbit cu Sebastian Ghita la telefon dinainte de plecarea sa din tara) si mai ales m-a insotit la Belgrad. M-a insotit nu numai pentru ca interviu era pentru Evenimentul zilei, ci si pentru ca, in orice calatorie in strainatate, prefer sa fiu indrumat in chip dictatorial. I-am zis si lui Dan Andronic, in clipa cind mi-a cerut interviul, ca nu merg la Belgrad decit insotit de el pe post de indrumator. Pentru acest interviu m-am pregatit in stilul meu nating (nating pentru ca nu-i rentabil) citind si fisind despre Sebastian Ghita cam tot ce s-a scris despre el mai important in presa. Am scris si am tras la imprimanta aproape 50 de intrebari pe care urma sa le pun lui Sebastian Ghita. Fiecare intrebare era urmata de doua pagini cu date, declaratii, in legatura cu intrebarea. Asa cum au vazut telespectatorii, Sebastian Ghita o lua din cind in cind razna sau incerca sa ma abureasca. O experienta de 20 de ani de interviuri in direct m-a invatat ca singura formula de contracarare a acestui narav e documentul pe care trebuie sa-l ai in dosar. Cind vezi ca interlocutorul vrea sa te duca cu presul, scoti imediat documentul. Interviul a fost inregistrat de un operator (printre cei mai bun din audiovizual) de la Romania Tv. Dind curs conditiei puse de mine, desi inregistrat, interviul s-a desfasurat snur, ca si cum ar fi fost in direct. In noaptea dinaintea interviului, desi luasem cu mine Memoriile lui von Manstein, cuceritorul Sevastopolului in Campania din Est, avind sub comanda si unitati romanesti, am recitit intrebarile si paginile cu date. Cind am incheiat interviul, am rasuflat usurat. De la Sebastian Ghita ma puteam intoarce la von Manstein. O data incheiat interviul, el a devenit o opera jurnalistica. Si asemenea oricarei opere, el a capatat un destin propriu.

  Link: http://www.cristoiublog.ro/gindul-de-vineri-16-martie-2018/

 • Data postare: 14.03.2018 22:35:36

  blog-mania.ro postare Ion Cristoiu

  Gindul de joi, 15 martie 2018

  Legea Defaimarii - asta da, insulta adusa romanilor!

  In efortul de a trece Congresul extraordinar al PSD prin examenul minimei verificari critice, am raportat desfasurarea reuniunii la procedurile parcurse, in chip obligatoriu, de Congresele PCR. Indiscutabil, cu mici exceptii, momentele prezentate ca tinind de democratia interna de partid erau formale, mimari ale democratiei. Da, dar din punct de vedere teoretic, aceste momente formale dau seama de o serie de proceduri pe care trebuie sa le respecte orice partid politic, mai ales din democratie. Scriam intr-un numar anterior ca la primul punct al ordinii de zi, la fiecare dintre cele 6 Congrese desfasurate intre 1965-1989, Nicolae Ceasescu prezenta Raportul Comitetului Central cu privire la activitatea PCR in perioada trecuta de la ultimul Congres. Lesne de observat ca Liderul Partidului nu tinea un discurs in genul Iata ce mi-a trecut prin cap azi noapte, ci un Raport de activitate. Un raport cu privire nu la activitatea sa, ci la activitatea celui mai important for de conducere colectiva dintre Congrese. Altfel spus, potrivit Statutului, intre Congrese PCR era condus de Comitetul Central. Acest Comitet Central dadea seama, prin liderul partidului in fata Congresului, forul suprem de conducere colectiva, despre ceea ce facuse de la Congresul anterior. La primul punct al ordinii de zi de la Congresul PSD, Liviu Dragnea a tinut un discurs de peste 20 de pagini. Un discurs in genul Ce mi-a trecut mie prin cap azi-noapte. Normal ar fi fost ca Liviu Dragnea sa fi prezentat un Raport al Comitetului Executiv National, forul de conducere colectiva intre congrese in fata Congresului despre ce a facut si ce-a dres CExN, in indeplinirea mandatului conferit de congresul din 18 octombrie 2015 (ultimul in istoria Congreselor PSD). Nici vorba de asa ceva. Daca in viziunea lui Liviu Dragnea, PSD inseamna El, discursul putea fi intitulat Raport privind activitatea lui Liviu Dragnea de la Congresul din octombrie 2015. Discursul n-a facut nici o referire la activitatea PSD de la Congresul din octombrie 2015.

  Link: http://www.cristoiublog.ro/gindul-de-joi-15-martie-2018/

 • Data postare: 13.03.2018 21:42:52

  blog-mania.ro postare Ion Cristoiu

  Gindul de miercuri, 14 martie 2018

  Ce fel de tara i-a fagaduit Liviu Dragnea tinerei sale iubite, ca dar de nunta, la Congresul PSD

  Marti, 13 martie 2018, dimineata. In Bucuresti ploua. Nu e o ploaie zdravana, din cele care te insufletesc prin revarsarea de apa, insotita de tunete si fulgere, stiind ca se va termina repede, ci o ploaie marunta, siciitoare, care te melancolizeaza, banuind ca nu se va opri pina la sfirsitul lumii. Rusii i-ar spune unei astfel de vreme, rasputita, desi la ei ploaia asta, poreclita si, fara drumuri, pentru ca transforma caile rutiere neasfaltate in ditamai mlastinile (Raputita si nu Generalul Iarna i-a invins pe nemti in Campania din Est), apare toamna. La toate aparatele de radio din apartamentul meu (in fiecare camera e un aparat deschis pe Radio Romania Actualitati), Alexandru Lancuzov, reporterul care transmite ritmic, in direct in fiecare zi, starea circulatiei din Bucuresti, vorbeste de inevitabila blocare a intersectiilor in urma ploii. Cu o singura exceptie, RRA are cei mai buni moderatori de emisiuni in direct din audiovizual. Vorbele lor de duh au umor, nu sint scremute, cum se aud la FM-uri, inchiriate de fatuce care se exprima prin chicote muieresti. Moderatorul din dimineata asta glumeste cu Alexandru Lancuzov pe seama dezvaluirilor despre pantofii de nas, cu bot de stiuca, luati pe bani grei de Politia locala Bucuresti, una dintre miile de smecherii moldo-valahe pentru o pricopsire cu un ciubuc. Ascultind a nu stiu cita oara despre dezastrul circulatiei in Bucuresti prezentului in care traiesc, imi amintesc deodata discursul lui Liviu Dragnea de la Congresul Extraordinar al PSD de simbata, 10 martie 2018. Cele peste 20 de pagini citite de presedintele PSD s-au referit - toate - la Romania lui 2040. In privinta infrastructurii, Liviu Dragnea ne-a spus ca tara noastra va fi un hub regional de transport, ca Bucurestiul va fi legat cu autostrazi si cale ferata de mare viteza de Sofia, Belgrad, Budapesta si Chisinau. Joi, 11 ianuarie 2018, scriam pe cristoiublog.ro despre incredibila istorie a celor 12,5 kilometri de autostrada dintre Aiud si Decea, reprezentind lotul 3 al autostrazii de 70 kilometri Sebes-Alba.

  Link: http://www.cristoiublog.ro/gindul-de-miercuri-14-martie-2018/

 • Data postare: 12.03.2018 20:14:41

  blog-mania.ro postare Ion Cristoiu

  Gindul de marti, 13 martie 2018

  Liviu Dragnea sau iluzia tronului securizat prin Congresul PSD

  Singurul document mai acatarii al Congresului Extraordinar al PSD de simbata, 10 martie 2018, a fost Discursul amplu, de peste 20 de pagini, tinut de Liviu Dragnea la ceea ce am putea numi primul punct al ordinii de zi. Ca orice partid care se respecta PSD are un site oficial http://www.psd.ro. Potrivit Statutului, dar si bunului simt, site-ul ar trebui sa puna la dispozitia celor care-l acceseaza informatii si documente semnificative din viata si activitatea partidului. Neindoielnic, un Congres, chiar si unul la care invitat de onoare a fost posibila sotie a lui Liviu Dragnea, prin virsta si posibila membra a Organizatiei de tineret a partidului, plasata in primul rind, intre premierul Viorica Dancila si primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, numai si numai - vorba Gabrielei Firea - pentru ca e iubita domnului presedinte al Partidului si, in aceasta ipostaza, e pentru PSD-isti mai pretioasa decit Inelul din The Lord of the Rings, trebuie sa se regaseasca intii si-ntii ca reflectare pe site-ul oficial al partidului. Nu numai pentru ca de aia s-a infiintat acest site, dar si pentru ca, lipsit de obsesia comercialului, el isi poate permite sa publice si fapte si documente tinind strict de viata interna a partidului. De la Congres au trecut deja trei zile. Nici pina acum principalul Document n-a fost postat pe site-ul oficial al PSD. Mai mult pe site-ul oficial Congresul Extraordinar e reflectat printr-un singur material - un grupaj de poze. Nici urma de documente, de rezultate ale votului si mai ales de o relatare oficiala, sub forma unui comunicat. Congresul Extraordinar s-a vrut si ca un nou impuls dat activitatii PSD, inclusiv in domeniul comunicarii publice. Asa de bine a fost dat impulsul ca la trei zile dupa Congres cine vrea, ca mine, sa ia contact cu documentele Congresului, cu faptele acestuia relatate din punct de vedere oficial, risca sa ramina cu buzele umflate. Pai daca intr-un domeniu atit de lesne de stapinit cum e comunicarea prin intermediul site-ului, dupa Congres nu s-a schimbat nimic in bine, lehamitatea moldo-valaha continuind sa-si spuna cuvintul, ce sa ne mai asteptam in alte domenii, in care PSD se confrunta cu situatii mult mai dure?

  Link: http://www.cristoiublog.ro/gindul-de-marti-13-martie-2018/

 • Data postare: 11.03.2018 21:39:27

  blog-mania.ro postare Ion Cristoiu

  Gindul de luni, 12 martie 2018

  Liviu Dragnea a fost confirmat in functie prin aplauzele salii. Nici Nicolae Ceausescu nu si-ar fi permis asa ceva Simbata, 10 martie 2018, s-a desfasurat la Bucuresti, la Sala Palatului, Congresul Extraordinar al PSD. In afara Salii Palatului, prin Rares Bogdan, Realitatea Tv a regizat un scandal de maidan, transmis in direct, avind drept scop vadit bruierea prin galagie de Strada a Congresului. N-a reusit decit sa coboare presa si mai jos decit se afla pina acum prin implicarea de chibit in chelfaneala politica din Romania, o premiera nenorocita in istoria postdecembrista. Daca Opozitia ar avea o minima inteligenta politica ar protesta la CNA impotriva unor astfel de derapaje inadmisibile. Realitatea Tv a deschis drumul diversiunilor regizate de presa adversara in fata salilor in care se desfasoara actiuni tinind strict de viata interna a unui partid. Azi fost PSD. Miine poate fi PNL sau PMP sau chiar USR. Daca n-as sti cine finanteaza Realitatea Tv as crede ca scandalul a fost platit de Liviu Dragnea. Asta pentru ca el a servit din plin presedintelui PSD: 1. L-a victimizat din nou in fata propriului electorat si chiar a electoratului neutru, pentru ca orice om minim educat n-a putut decit sa se intrebe: Ce au Astia cu Liviu Dragnea de au ajuns sa puna la cale un taraboi de tate in fata salii unde PSD isi tinea Congresul? 2. A abatut in mod diversionist atentia de la lucrurile grave, unele chiar aberante, petrecute la Congres in cinstea intereselor personale ale lui Liviu Dragnea. De pe rafturile care gazduiesc lucrari despre Istoria comunismului in Romania din biblioteca de acasa am luat la intimplare unul dintre volumele tiparite dupa tinerea unui Congres al PCR. L-am nimerit pe cel intitulat Congresul al XI-lea al Partidului Comunist Roman - 25-28 noiembrie 1974 - aparut la Editura Politica (Mamaica Editurii Humanitas de azi) in 1975. Repet ce-am mai spus si am mai scris. Din punctul de vedere al procedurilor obligatoriu a fi respectate de un partid, PCR nu diferea cu nimic de un partid din Romania democrata.

  Link: http://www.cristoiublog.ro/gindul-de-luni-12-martie-2018/

 • Data postare: 11.03.2018 00:52:10

  blog-mania.ro postare Ion Cristoiu

  Gindul de duminica, 11 martie 2018

  Si totusi Belgradul nu uita ca e singura capitala europeana care a intrat in noul mileniul sub o ploaie de bombe si rachete. Bombele si rachetele NATO!

  Dadeam de veste, in editia de vineri, 9 martie 2018, ca sint la Belgrad. Dupa 17 ani de la prima mea vizita, cea din martie 1999. Vizita e impropriu zis. Belgradul se afla sub bombardament NATO si eu ajunsesem in capitala Serbiei ca reporter de razboi. In numarul de vineri, 9 martie 2018, am reluat un reportaj de-al meu aparut in Cotidianul din martie 1999, consacrat noptii in care, ca reporter, am urmarit de pe acoperisul unui hotel din Orasul vechi bombardarea Belgradului de catre avioanele NATO venite de la Aviena din Italia. A fost - nu stiu daca am mai spus asta - o experienta cruciala in viata mea de jurnalist si scriitor. Ca membru al unei generatii care nu traise al Doilea Razboi Mondial, incercam acum starea aceea ciudata, de exaltare provocata de atmosfera unui oras bombardat (tacerea dinaintea exploziilor, vuitul avioanelor apropiindu-se, exploziile din departare, vijiitul rachetei de croaziera in cautarea tintei, de data asta podul Pancevo). Ca scriitor, incercam solidaritatea inevitabila, fatala, cu un popor mic, dar al dracului, infruntind cea mai mare coalitie politico-militara din Istoria Omenirii. Aparind-si pe drept cuvint demnitatea de a nu face pe placul noilor Stapini ai lumii, asa cum nu facuse nici pe placul altor Stapini: turci, nemti, rusi. A doua zi am umblat prin Belgradul lovit de razboi, am fost la locul unde fusese ambasada Chinei, distrusa de rachetele NATO, i-am luat un interviu ministrului de Externe al Serbiei de atunci. Intr-un cuvint, calatorisem in urma cu 17 ani intr-un Belgrad aflat in plin razboi. Vineri si simbata, la 17 ani de la acel martie al Belgradului asediat de NATO, am calatorit din nou prin Capitala Serbiei. Fiind vorba de un Belgrad pe timp de pace, pot spune ca acum am vizitat Belgradul. N-a fost o calatorie turistica. A fost o calatorie tot in interes profesional ca si acum 17 ani.

  Link: http://www.cristoiublog.ro/gindul-de-duminica-11-martie-2018/

Bloguri, Bloggeri si Cititori